Шок! Жените ни най-дебели в Европа през 2030 г.

Шок! Жените ни най-дебели в Европа през 2030 г. | StandartNews.com

Страховити данни за опасността от затлъстяване в Европа извади Световната здравна организация на конгрес в Прага. С тези темпове през 2030 година 73 процента от мъжете и 63 процента от жените на Стария континент ще са с тегло над нормите. Доста обезпокоителни са данните за България. Очаква се държавата ни редом с Белгия да бъде с най-дебелите жени в Европа след 15 г.

При мъжете най-трагично се очертава положението в Узбекистан, следван от Ейре. Ирландците трябва да се взимат в ръце, тъй като процентът на хората с наднормено тегло там ще стигне 89 процента при мъжете и 85 пр. при жените. Лоша е тенденцията още при Великобритания, Испания, Гърция, Чехия, Швеция, Австрия.

На другия полюс са холандците. "Лалетата" са нацията с очевиден темп на намаляване на килограмите. Преди пет години половината от холандците са били с килограми над нормата, а 10 % са страдали от затлъстяване. Процентите ще спаднат съответно до 45 и 8 през 2030 година.

Трябва да се отбележи, че според приетите правила за наднормено тегло се смята такова с индекс от 25 до 29,9. За страдащ от затлъстяване се смята човек с индекс над 30. Индексът се формира от съотношение между височината и килограмите. При проучването на СЗО категорията "наднормено тегло" включва и групата на страдащи от затлъстяване.

Учените признават, че няма универсален лек срещу затлъстяването в Европа. Всяко правителство обаче е нужно да вземе мерки, като обяви война на нездравословните храни и стимулира консумирането на полезните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай