Медицински сестри ще учат висше в Горна Оряховица

Медицински сестри ще учат висше в Горна Оряховица | StandartNews.com

Велико Търново. Медицински сестри и специалисти по здравен мениджмънт започват да се обучават в Горна Оряховица от новата учебна година. За това се договориха на работна среща проф. Цекомир Воденичаров д. м. н.–декан на факултет „Обществено здраве" при Медицински университет-София и кметът инж. Добромир Добрев.

През новата учебна година ще започне подготовката на 30 медицински сестри и специалисти по здравен мениджмънт.
Общината се ангажира да пригоди свободните помещения в болницата за лекторски кабинети. Изнесеното обучение ще бъде държавна поръчка, а студентите ще учат редовно. Семестриалната подготовка през първите три години включва лекции, учебни и клинични практики, а четвъртата година е преддипломна подготовка. След успешно приключване на обучението, студентите ще завършват със степен „бакалавър" с диплом от Медицински университет-София.

Приемният изпит по биология ще се провежда в София. В балообразуването ще влиза и оценката по български език от зрелостния изпит, съобщиха от общината. "С изнесеното обучение ще се улеснят младите хора от Великотърновски регион, които желаят да следват медицина. Сега правим първата стъпка, но идеята ни е структурата в Горна Оряховица да се развие, за да се задържат младите хора и да имат перспектива", каза проф. Воденичаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай