До 2020 г.: Вдигат двойно парите на спешните медици

До 2020 г.: Вдигат двойно парите на спешните медици | StandartNews.com

Линейките ни карат в 11 "пироговчета" в страната

София. С два пъти по-големи заплати ще са спешните медици през 2020 г. Това се предвижда в Концепцията за развитие на спешната помощ, която Министерски съвет прие вчера. Повечето пари са една от мерките, с които властта се надява да спре кадровия дефицит в системата. През следващата година ще се борим увеличението на заплатите в системата да бъде поне с 20%, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

В концепцията се предвижда и ремонтирането на 34 болници и превръщането им в така наречените спешни болнични комплекси. В тях ще се карат хората, които имат нужда от бърза хоспитализация. Те ще се делят на три нива и ще са длъжни да оказват спешна помощ постоянно. Най-високо - трето ниво, ще са 11 болници, които станаха популярни като малки "пироговчета". Освен това се предвижда изграждането на спешни филиали в отдалечените райони, където няма болница. В тези места ще се допусне и работата под един покрив на джипита, спешни медици и други специалисти. Всички спешни болници заедно със спешните центрове и филиали в страната ще трябва да покрият оказването на бърза помощ. Те ще са част и от бъдещата карта на спешната помощ у нас.

Освен това в концепцията се предвижда купуването на линейки и внедряването на комуникационна система "ТЕТРА". Част от финансирането ще стане със средства от бюджета и ОП "Региони в растеж". По нея са предвидени 85 млн. евра за следващите 5 години, каза д-р Шарков. През 2015 г. в системата ще могат да работя парамедици и лекарски асистенти, предвижда още концепцията. В нея е заложено и изграждане на Национален център за продължаващо обучение на спешните медици, както и въвеждане на система за периодична оценка на квалификацията и професионалните умения. Въвеждане на стандартни протоколи за триаж на пациента също е сред приоритетите.

В 27 болници ще ни
следят след инсулт

В 27 държавни болници ще се разкрият отделения, където да се следят пациентите след инсулт, инфаркт и други тежки заболявания. В тези клиники част от леглата за активно лечение ще се трансформират за долекуване. Това предвижда Концепцията за преструктуриране на болничната помощ, която одобри МС вчера. В София за тази цел финансиране ще получи УМБАЛ "Св. Анна". Резерви са ВМА, ИСУЛ, "Александровска" и "Пирогов". За Пловдив долекуване ще има в "Свети Георги", а във Варна - в "Св. Анна". Останалите клиники, които ще отделят част от леглата си за тези пациенти, са областните болници в останалите региони без София-област.

Освен това в концепцията се предвижда да се изградят два центъра за лечение на будна кома. Те ще са в УМБАЛ "Св. Наум" в София и "Св. Марина" във Варна. Резервни варианти са ВМА, "Александровска", "Св. Анна", ИСУЛ и "Св. Иван Рилски". В концепцията са заложени за финансиране и болниците, които ще станат спешни болнични комплекси. Средствата за целта ще дойдат от ЕС по ОП "Региони в растеж", ОП "Регионално развитие" и Норвежката програма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай