Борисов към НЗОК: Спрете да искате пари

Борисов към НЗОК: Спрете да искате пари | StandartNews.com

Дискусия за реформата в здравеопазването организира КРИБ вчера в столичния хотел "Шератон". Министри, депутати, работодатели, представители на НЗОК и лекари изложиха своите виждания за промените.
Премиерът Бойко Борисов благодари на КРИБ и поиска подкрепа от работодателите за реформата.

Подкрепете реформата в сектора, обърна се премиерът към работодателите

Дадохме 8 млрд. за здравеопазване и пак недоволни, възмути се премиерът

Не може да идвате и непрекъснато да искате пари. Направете си разчетите. Този апел към НЗОК отправи премиерът Бойко Борисов по време на форум "Здравната реформа: Бизнес диагноза", организиран от КРИБ. "Ако направим една сметчица, ще видим, че в здравеопазването влизат 8 млрд. лева. А само преди няколко години са били 900 милиона", отчете министър-председателят. "Ако мога, ще дам още толкова. Здравето няма цена", допълни той. И не изключи възможността касата да получи средства към края на годината. "Разбирам желанието на НЗОК да са си самостоятелни. Но вие идвате накрая и сервирате фактурата да я платим", обърна се Борисов към касата, чийто шеф д-р Глинка Комитов също присъстваше на форума. "С цялото ми уважение към вас, да не се обиди някой. Че всичко напоследък стана толкова обидчиво, че трябва все да започвам разговора с "многоуважаеми", вметна премиерът. Борисов защити реформите на здравния министър Петър Москов и призова депутатите от ГЕРБ да прегласуват отхвърленото искане за засилване на държавното участие в надзора на НЗОК.

"Издебнахте ме и не гласувахте предложението за увеличаване представителите на държавата в надзорния съвет на здравната каза. Искате да ме изненадате през октомври и ноември с още двеста-триста милиона лева за здравеопазване, но това няма да стане", закани се министър-председателят. Според него българинът все е недоволен. "Народът, като го питаш, все нещо не му харесва. Направихме магистрали, пак не им харесва", коментира Борисов. Така било и в здравеопазването. И даде пример:"Говорих с позната, която получава 40 000 лева от здравната каса за едно лекарство за месец. Сиреч, човек, ако не е милионер, не може да си го купи. Държавата го плаща. 40 000 ти дават на месец и ти си недоволна от здравеопазването! Купихме апаратура - такава, каквато няма и на средноевропейско ниво. И пак недоволни!" Борисов бе категоричен, че трябва кардинална реформа. Затова лично ще отиде в парламента и ще подкрепи предлаганите от Москов промени в сектора. Премиерът помоли работодателите като "хора, които създават и голяма част от брутния вътрешен продукт" също да дадат рамо на новите правила. "Някои от вас са и най-големите производители на лекарства, подкрепете тази реформа", апелира премиерът. Дори стигна по-далеч и цитира червения Румен Овчаров, че популизмът е като алкохола. "В малки количества и Москов го препоръчва. В големи дози води до тежък махмурлук и накрая до смърт", каза Генерала.

Домусчиев: Много сфери се нуждаят от промени

Има много други сфери, които се нуждаят от сериозна реорганизация - заедно с енергетиката бих сложил и здравеопазването. Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев по време на форума "Здравна реформа: Бизнес диагноза". "КРИБ през всичките години е много сериозен партньор на правителството", каза той. И допълни, че са направени много важни стъпки в пенсионноосигурителната сфера. "След много дълъг диалог с правителството успяхме да постигнем консенсус по много теми", каза председателят на КРИБ. Кирил Домусчиев допълни, че се надява под формата на конструктивен диалог да може да се стигне до важни решения заедно с правителството. "Това, че министър-председателят Бойко Борисов е на форума, показва ангажираност към една важна сфера" , коментира още Домусчиев.

За година разходите в сектора скочили с 440 млн.

Общото нарастване на приходите по консолидирания бюджет през 2014 г. е около 440 млн. лева в сравнение с предходната година, сочат разчетите на финансовото министерство.
Почти същата сума е и общото нарастване на разходите за здравеопазване. Това означава, че цялото допълнително изземване през бюджета е съпоставимо с увеличението на консолидираните разходи за здравеопазване. Общо разходите в сектора през 1998 г. са били 810 млн. лева, а сега са 4 млрд. лв.

Горанов видя свободно падане в системата

Финансовият министър Владислав Горанов прогнозира свободно падане в системата на здравеопазването. Това стана по време на форума, организиран от КРИБ за състоянието на здравеопазването у нас. "Има реален риск здравната система в края на годината да изпита доста сериозни затруднения от текущото й финансово състояние, затова искам още отсега да алармирам като финансов министър, че случващото в сектора е в състояние на свободно падане и това неминуемо ще се прояви в следващите няколко месеца, ако много бързо не се вземат спешни мерки", заяви министърът на финансите. Горанов потвърди прогнозите на здравната каса и лекарите, че със сегашните темпове до края на година се очаква дефицит от около 200 млн. лв. в публичните средства за здравеопазване. Според финансовия министър като цяло разходите за здраве нарастват с твърде бързи темпове - през 2009 г. те са били 2,6 млрд. лв., а през 2014 г. - над 4 млрд. лв. "Това означава, че 30-40% е номиналният ръст на разходите за сектора, но не наблюдаваме такъв ръст нито в инфлацията в страната, нито в БВП", обобщи Горанов. По думите му нарастването на разходите за здраве ще постави сериозен въпрос за натиск на здравеопазването върху другите сектори, които финансира правителството и ще бъде предизвикателство за решенията, които бързо трябва да бъдат взети.

Висшите чиновници ще си плащат осигуровките

Държавата няма да им покрива вноските, ако взимат повече от 720 лева

Чиновниците с високи заплати да плащат сами здравните си осигуровки, предлага здравният министър д-р Петър Москов. Сега от държавната хазна се покриват вноските на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и държавните служители. Според статистиката става въпрос за около 4,5 млн. души. Идеята на Москов е осигуровките си сами да внасят онези чиновници, които получават повече от две минимални заплати. От 1 юли най-ниското възнаграждение става 360 лева. Предложението за промяна в закона за здравното осигуряване ще бъде обсъдена предварително със синдикати и работодатели. Ако тя се осъществи, ще бъдат спестени 1,7 млн. лева. Д-р Москов планира с тях да се подпомагат социално слаби хора и да се закупи апаратура за болниците. "Смисълът на това държавата да поема здравните вноски на хора с доходи с под определен размер е, те също да участват в здравната система. Далеч не за всички държавни служители този индикатор е налице. Затова е крайно време справедливостта да бъде възстановена и държавата да осигурява по социални индикации", аргументира се здравният министър. По повод проблема с дефицита на НЗОК здравният министър коментира, че ще покани на среща ръководството на касата, за да се намери решение. Той припомни, че е важно да има индивидуален подход към всяко лечебно заведение. "Има областни здравни каси и в рамките на тези здравни каси има бюджет. Нека да видим област по област къде, какво и защо е преразходвано. Трябва да бъдат санкционирани само тези, които са излезли от закона за държавния бюджет", коментира Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай