955 българи се нуждаят от трансплантация

955 българи се нуждаят от трансплантация | StandartNews.com

955 българи чакат за трансплантация, а броят на трансплантираните расте с всяка изминала година. Това става става ясно от данни, изнесени от директора на Изпълнителната агенция за трансплантация д-р Марияна Симеонова, предаде БГНЕС.

По думите й през 2014 г. броят на трансплантациите в България бележи рекорд, като 79 души са получили нови органи. Най-голям е броят на присадените бъбреци от трупен донор, а най-малък – на чернодробните трансплантации от жив донор. Ново сърце през изминалата година са получили 4 души у нас.

Седмица преди началото на Националната кампания в подкрепа на донорството, която започва на 1 май, от ИА по трансплантации поясниха, че най-честата причина за отказ за даряване на органи е ниската информираност на хората. След разговор с роднините на починалия обаче, повечето от тях склоняват органите да бъдат трансплантирани на друг човек.

В същото време донори могат да бъдат единствено пациенти, починали от мозъчна смърт. Тези случаи са между 1 и 7%, но само 7% от тях са подходящи за целта. След процедурата по доказване на мозъчната смърт, случаят се съобщава в Изпълнителната агенция по трансплантации и следва повторна процедура по доказване. Ако починалият не е декларирал отказ, се пристъпва към разговори с неговите близки. Едва след това органите могат да бъдат трансплантирани на реципиента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай