Жертва и престъпник вече ще се споразумяват

Жертва и  престъпник  вече ще се споразумяват | StandartNews.com

Жертвата и престъпникът да могат да се споразумяват и това да води до освобождаване от наказателна отговорност. Това е залегнало в новия проект за изменения в Наказателния, Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за изпълнение на наказанията, които се изготвят от работна група в Министерство на правосъдието. С тях за първи път у нас се въвежда т. нар. възстановително правосъдие.

Споразумението между жертва и извършител ще е възможно само ако са налице едновременно следните условия: Първо за престъплението да се предвижда до 3 години затвор, ако е умишлено и до 5 години, ако е по непредпазливост. А когато е извършено от непълнолетен - и за кражби, и за унищожаване или повреждане на чужда вещ. Второто условие е причинените имуществени вреди да са възстановени или обезпечени. А третото - деецът да не е осъждан.

Изрично е регламентирано, че няма възможност за споразумение, когато е причинена тежка телесна повреда или смърт, когато деецът е бил пиян, както и при множество престъпления. За да постигат споразумение пострадалият и извършителят на престъплението ще бъдат насочвани към медиация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай