ВСС загрижен за Гражданския съвет

Кадровиците: Всяка организация ни е важна

ВСС загрижен за Гражданския съвет | StandartNews.com

София. Съюзът на съдиите в България и фондация „Български адвокати за правата на човека" са заявили в писма желанието си да напуснат Гражданския съвет от професионални и неправителствени организации към Висшия съдебен съвет.

Двете организации мотивират напускането си с несъгласие с проекта за изменение и допълнение на Процедурните правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

Това става ясно от позицията на ВСС от сряда. Членовете на ВСС изразиха своето безпокойство по повод решението на тези организации.

Създаването на Гражданския съвет през януари 2013 г. бе продиктувано от желанието на Висшия съдебен съвет за пряка комуникация с гражданското общество.

Проведени са 13 заседания, на които са обсъждани всички важни политики и документи на ВСС. Стенограмите от тези заседания, както и приетите актове, са публикувани на електронния сайт на Висшия съдебен съвет в специална секция „Граждански съвет към Висшия съдебен съвет". Така обществото има възможност да се запознае с цялостната дейност на този консултативен орган.

В началото на годината бе представен и отчет за дейността на ВСС във връзка с работата в Гражданския съвет през 2013 г. В него постоянните комисии отчетоха стратегическите си политики и документи, които са били разисквани в Гражданския съвет, както и кои от отправените препоръки и предложения на членовете на Гражданския съвет са били съобразени в актовете на Висшия съдебен съвет. Създадената практика бе продължена и от настоящия съпредседател от страна на Висшия съдебен съвет като се изпраща обратна информация за разглеждането на всеки един акт на Гражданския съвет от съответната постоянна комисия на Висшия съдебен съвет.

Понеже в мотивите на двете организации за напускане се изтъква проектът за изменение и допълнение на Процедурните правила за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор, от ВСС твърдят, че Съюзът на съдиите в България и фондация „Български адвокати за правата на човека" не са участвали в заседанието на Гражданския съвет на 20.06.2014 г.

"Висшият съдебен съвет цени изключително високо сътрудничеството с всяка една от професионалните и неправителствени организации, членове на Гражданския съвет. Вярваме, че възможностите за съвместна работа със Съюза на съдиите в България и с фондация "Български адвокати за правата на човека" не са изчерпани. Затова призоваваме желанието им за напускане да се обсъди от самия Граждански съвет и искрено се надяваме те да преосмислят своето решение", се казва в позицията на Висшия съдебен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай