ВСС избра Лозан Панов за шеф на ВКС

ВСС избра Лозан Панов за шеф на ВКС | StandartNews.com

Вотът продължи над 8 часа, очаква се указът на президента

Съдия Лозан Панов бе избран за председател на Върховния касационен съд. Кандидатът успя да събере необходимия минимум от 17 от гласовете на кадровиците на Темида. Шестима гласуваха против кандидатурата на Панов. Те подкрепиха конкурентката му Павлина Панова, която събра 6 гласа, толкова бяха и гласовете на въздържалите се за нейната кандидатура, а 11 гласуваха против. Сега процедурата предвижда президентът Росен Плевнелиев да подпише указа за председател на Върховния касационен съд, за да може съдия Лозан Панов да встъпи законно в длъжност.

„Реформите, които трябва да се състоят в съдебната система са дълбоки и трябва да се осъществят", коментира Панов веднага след като бе избран за съдия номер 1. Той подчерта, че от тук нататък предстои много работа, която трябва да бъде свършена. Панов не пропусна да похвали конкурентката си като обясни, че Панова е блестящ юрист и одобрява много от нещата изложени в нейната концепция. На въпрос дали ще продължи и в бъдеще да работи с нея, Панов коментира, че му трябва време и иска първо да се запознае с работата на ВКС. Към момента Панова е зам.-председател на съда и шеф на наказателната колегия.

Изборът днес продължи близо 8 часа и половина и мина в абсолютна публичност – заседанието бе предавано пряко по обществената телевизия. С избирането на Панов ВСС експресно успя да изпълни една от препоръките в доклада на Европейската комисия – да има председател на ВКС.

Това бе вторият опит на кадровия орган на Темида за избор на председател на съда, след като през септември никой от кандидатите не успя да спечели необходимите 17 гласа.

По време на изслушването от членовете на ВСС за битката за председател на ВКС съдия Павлина Панова заяви, че няма нужда от нов НПК, а от съществени промени в сегашния, тъй като има много недостатъци. Нейният опонент Лозан Панов изтъкна същата теза. И двамата поставиха като първи приоритет независимостта на съдебната система и обявиха пред членовете на ВСС, че постът - председател на ВКС не е самоцел. При дебатите се изявиха част от членовете на съвета в полза на единия или другия от кандидатите. Милка Итова изрази своята подкрепа за кандидатa Лозан Панов, като заяви, че по време на представянето на концепциите nа двамата кандидати са се забелязали значителни разлики по отношение на техните качества. По думите й Панов има ясна визия за начина на управление на ВКС. Тя изтъкна, като качество на Панов това, че може да дифинира ясно проблемите и да намери решение за тях. И това, заяви, че Панов притежава ръководни функции, тъй като е бишв председател на Административният съд в София. Тя смята, че Панов има високи нравствени качества и чувство за справедливост. В защита на кандидатурата на Павлина Панова се обяви Камен Калпакчиев. В нейна подкрепа той заяви, че председателят на ВКС трябва да е съдия от този съд, каквато е Панова. По думите му, това е европейска практика. Калпакчиев посочи, че председателят трябва да има доказан авторитет сред колегите си.

Според него Панова знае какви са проблемите в съда в концепцията си е представила ясни решения за тях. По време на заседанието имаше и полемика как да се гласува, дали чрез електронен вот или с бюлетини. В крайна сметка кадровиците се обединиха около мнението, че изборът трябва да е чрез електронната система, а следващата седмица да има широко обсъждане за евентуална промяна на правилата за избор на тримата големи – председателите на ВКС, ВАС и Главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай