Стените на 78 язовира са в лошо състояние

Стените на 78 язовира са в лошо състояние | StandartNews.com

Стените на 78 язовира в страната са в лошо състояние. Това съобщиха от прокуратурата и уточниха, че са сезирали екоминистерството.

Проверка на Върховната административна прокуратура показва, че при повечето от тях не се осъществява своевременно или въобще техническа поддръжка и ремонти на съоръженията. Има растителност в леглата на реките и по язовирните стени и изхвърлени битови и строителни отпадъци в реките, посочват още и уточняват, че те допринасят за проблемите с язовирите.

В района на Окръжна прокуратура – Сливен са констатирани 8 язовира в предаварийно техническо състояние, 4 язовира са в неизправно-неработоспособно техническо състояние. На територията на област Ямбол са констатирани 17 язовира с проблеми в техническото състояние, като са направени съответните предписания. Общо 17 водни участъка са с нарушена проводимост при проверка на речните легла на територията на област Ямбол. За всеки участък са направени предписания за отстраняване на нарушенията.

Апелативна прокуратура-Варна, за проверените 128 обекта е отправила 22 предписания, касаещи аварийни планове.

90 процента от потенциално опасните обекти са същите, проверени и миналата есен, което означава, че предписанията за отстраняване на нарушенията не се изпълняват, съобщават още от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай