"Стандарт" с Оскари за млади юристи (ОБЗОР)

"Стандарт" с Оскари за млади юристи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Каймакът на правната общност се събра на церемонията, прокурор N1 поздрави победителите

Вижте повече снимки в нашата ГАЛЕРИЯ 

Каймакът на юридическата общност у нас се събра в Огледалната зала на Софийския университет в четвъртък вечерта. Няколко поколения прависти дойдоха на церемонията по връчването на наградите в конкурса "Новата генерация: Юристите", организиран от вестник "Стандарт". Първи пристигнаха студентите и чинно се настаниха на последните седалки в залата, за да са далеч от погледите на своите преподаватели. Мастити професори, изявени адвокати и общественици, първенци от Народното събрание, различни държавни комисии и ведомства се настаниха на първите редове.

Във фокуса на прожекторите обаче бяха младите професионалисти - в разцвета на 40-те си години, направили първите крачки в кариерата, умни, знаещи, можещи и амбициозни. 20-те номинирани в конкурса адвокати, съдебни изпълнители и нотариуси, придружени от своите колеги и приятели, с нетърпение очакваха обявяването на победителите. Всеки от тях бе изпратил в редакцията на вестник "Стандарт" свидетелства за успехите си - дипломи от престижни университети, сертификати, презентации, публикации, получени награди. Бе разказал за битките, които води, и за победите, които е извоювал. И сега чакаше с вълнение резултата. А той бе в ръцете на Обществения съвет. Всеки от неговите 10 членове - представители на академичната общност, известни юристи - адвокати, прокурор, съдия, специалист по нотариално право, както и журналист, познаващ в детайли работата на съдебната система, бе дал своите точки за всеки от кандидатите. А сборът им определи победителите.

"Събитието се посвещава на 25-годишнината от приемането на Конституцията на Република България от Седмото народно събрание", обяви чаровната водеща Нина Никол Хамилтън, която е автор и на тв предаването "Темида - цената на истината". Първата приятна изненада дойде с приветствието на главния прокурор Сотир Цацаров. В специално писмо той поздрави главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова за инициативата. "Искрено вярвам, че признанието от страна на изявени представители на гилдията в научните среди и обществеността ще мотивира, ще вдъхне увереност в младите юристи, за поставянето на нови цели и спазването на високи стандарти на лично и професионално поведение" , се казва още в писмото. Думите на главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова за дефицита на справедливост, който прогонва младите хора извън страната ни, докоснаха сърцата на присъстващите. В изказванията си младите юристи се обединиха около каузата, че трябва да бъдат подкрепени от обществото, за да прилагат законите в България, а не да търсят път към съдебните зали в чужбина. "Твърдя, че България, особено СУ, дава великолепни млади юридически кадри. И знам, че те обичат правото, което е основното условие за успешна кариера. И щом му служите вярно, не може да няма успехи", обърна се към присъстващите доайенът на Обществения съвет проф. Огнян Герджиков. Щипка пипер в иначе ведрата атмосфера сложи доц. Атанас Семов, който призова за повече грамотност. "Преди дни проверявах писмените работи. Сред елита на българската младеж, сред най-силните студенти, има такива, които пишат юрЕдически, сАдия и изпАлнение", не скри огорчението си доцентът. И призова "Стандарт" да подеме кампания" SOS за българското училище".

Обявяването на победителите нажежи градуса на емоциите. Първи бяха Оскарите за адвокати в "Дело на годината" - съдебни процеси, за които се говори дълго преди да започнат, а отзвукът не стихва далеч след техния финал. След това дойде ред на категория "Социална ангажираност" - награди, опровергаващи вицовете за алчните адвокати, които само взимат, защото показват, че те също така и дават - време, компетентност и усилия, в защита на благотворителни каузи, в търсене на справедливост за хора в неравностойно положение. Призове получиха експертите, чиито знания и компетентност са безценни не само за кантората, в която работят, но и за развитието на цялата юридическа общност в България и Европа. Най-оспорваната категория бе "Млад адвокат 2016", в която се бореха шестима претенденти. Но математиката си каза своята дума и сборът от точките, макар и с много малка разлика в някои случаи, изстреля първите на върха.

Но както и за Олимпийските игри, така и за конкурса "Новата генерация: Юристите" важи принципът на барон Дьо Кубертен - че участието е по-важно от победата. Защото всички номинирани участници вече имат признанието на своите гилдии като изключителни професионалисти, доказали това с работата си.

Освен грамоти за всеки от наградените имаше и подарък от Българската монетна къща, както и от издателство "Сиела". А след церемонията разговорите и споровете продължиха на чаша вино и екохапки, предоставени от "Грийн лайн".

ПОБЕДИТЕЛИТЕ

КАТЕГОРИЯ "ДЕЛО НА ГОДИНАТА"

1. Венцислав Точков от адвокатско дружество "Екимджиев и партньори" събра най-много точки с делото, което частен тъжител завел срещу него в качеството му на съдебен защитник. Точков е окончателно оправдан от ВКС.
"Битката не беше лесна и се надявам да не е била напразно. И в бъдеще колегите да могат свободно да защитават правата и законните интереси на клиентите си, без заплаха от наказателна санкция", заяви адвокат Точков. Наградата връчи адвокат Тодор Батков, председател на Надзорния съвет на вестник "Стандарт". "Като издател на "Стандарт" декларирам, че вестникът е отворен за всякакви мнения, коментари и критики във връзка и със съдебната реформа, изнасяне на казуси, които показват несправедливост, която за жалост ни съпътства", заяви Тодор Батков.

2. Петър Николов от Адвокатска колегия - Варна е адвокат на най-голямата общност, бореща се за отпадане на тайната на осиновяването "Търсим се". Защитава жени и деца, жертви на домашно насилие и самотни майки с деца, лишени от средства за издръжка. "Победата е морална. Тя е в памет на баща ми и за всички хора, които ми дадоха възможност да ги защитавам", заяви той. Николов получи наградата от адвокат Людмил Рангелов, носител на голямата награда Oело на годината. "Това е състезание не на брой завършени университети и владеене на чужди езици, а кой как се е представял в съдебната зала", каза адвокат Рангелов.

3. Анна Серафимова спечели с делото срещу Асен Христов Сеньов - директор на Дирекция "Управление на финансовите ресурси" към МЗГ, на когото тя е защитник. Сеньов и още двама висши чиновници от МЗГ са обвинени за присвояване на 667 641,32 лв. от МЗГ. Но и тримата подсъдими са оправдани по всичките 9 обвинения.
Грамотата връчи Стамен Янев, шеф на Българската агенция за инвестиции, който също е завършил право.

КАТЕГОРИЯ "СОЦИАЛНА АНГАЖИРАНОСТ"

1. Борис Харизанов е от Адвокатска колегия Благоевград. По време на гръцката стачка в началото на 2016 г. той единствен дръзва да подаде жалба в гръцката прокуратура срещу незаконните действия на стачкуващите гръцки фермери. Той получи грамота от омбудсмана Мая Манолова. "Ще ви пожелая да търсите и отстоявате справедливостта. Вие знаете, че латинският термин "Юстита", който означава справедливост, след това започва да се използва за "правосъдие", каза Мая Манолова.

2. Валентина Каменарска работи в кантора, специализирана в делата срещу монополистите, институциите, раздаващи т.нар. бързи кредити, както и по дела срещу всякакъв вид държавен произвол. Каменарска е номинирана заради разяснителната кампания, която провежда в медиите, относно незаконните глоби, събирани от Центъра за градска мобилност, и правата на хората при насилие в градския транспорт.
Наградата връчи проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ "Св. Климент Охридски". "Благодаря на организаторите, защото те са едни от малкото ни партньори, които правят медийни събития с оптимистично настроение", каза проф. Герджиков.

3. Мартин Пеев, вписан като адвокат в колегията в Шумен, е бил разследващ полицай, сега е защитник по делата, които се водят срещу Динко Вълев от Ямбол и Петър Низамов - Перата, заловили нелегални имигранти на границата на България. Призът в категорията връчи Богдана Желявска, председател на Българската съдийска асоциация. Тя благодари за възможността да връчи наградата, тъй като БСА изпълнява проект на интеграцията на хората с увреждания в правната сфера.

КАТЕГОРИЯ "МЛАД ЕКСПЕРТ"

1. Виктор Гугушев работи в адвокатско дружество "Гугушев и партньори", консултант по корпоративно финансово и търговско право. Избран за водещ експерт от Global Law Experts в категория "Корпоративни финанси 2016", отличен за водещ експерт в категория "Значими постижения в корпоративното право - България 2015" от Corporate LiveWire Legal Awards. Има награда за особени заслуги - "Модел ООН".
И тъй като Темида е надпартийна, отличието връчиха двамата заместник-председатели на Народното събрание - Димитър Главчев /ГЕРБ/ и Янаки Стоилов /БСП/. "България разполага с отлично подготвени кадри, включително и в юридическата област. Но съвкупният ефект на тяхното действие е по-нисък от оценката за качествата на мнозина от тях. Надявам се, че тези експерти ще бъдат полезни на всички хора, независимо от бранша, в който работят", заяви Стоилов. "Способните млади българи имат нужда от мотивация. Това е пътят те да останат в България", каза Димитър Главчев.

2. Иван Стойнев - адвокат от Софийската колегия, главен асистент по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски". Притежава докторска и магистърска степен по право на ЕС, придобити в най-стария юридически факултет в Европа - в университета на Сорбоната. Има множество публикации, участия в обучения и семинари. "Експертизата се гради колкото със собствени сили, толкова и с усилията на нашите преподаватели. Новото поколение юристи ще даде своя принос за високото реноме на ЮФ не само в България, а и извън нея", заяви д-р Иван Стойнев. Грамотата връчи доц. д.ю.н. Атанас Семов, носител на Катедра "Жан Моне" на ЕС.

3. Николета Тодорова от Адвокатска колегия Варна е консултант на едно от най-големите търговски дружества в Североизточна България за доставки на природен газ и за продажба на фотоволтаични системи. Специалист в областта на европейското право. Има интерес към защита на човешките права. Активно се включва в инициативите относно предстоящите законодателни изменения. "Надявам се обществеността да разбере, че адвокатът е синоним на бранителя на правдата и на свободата", каза Тодорова.
А деканът на Юридическия факултет във Великотърновския университет проф. Цветан Сивков, който й връчи грамотата, допълни: "Адвокатите са последната защита на разумните хора пред администрацията".

КАТЕГОРИЯ "МЛАД АДВОКАТ 2016"

1. Александър Стефанов е младши съдружник в Адвокатско дружество "Пенков, Марков и партньори". Участник в работните групи по сливания и придобивания, търговско и дружествено право. Участвал е в законодателни проекти за публично-частните партньорства, за медийното право, лобизма, наказателното право.
Има диплома по право на Англия и на ЕС с успех в топ 5% от университета Кеймбридж. "Стремя се да създам у представителите на българския и чуждия бизнес положителна нагласа за България", каза Стефанов. Той получи грамотата от председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов, който пожела на младите адвокати да защитават закона и справедливостта.

2. Любомир Сираков е от Адвокатската колегия в Смолян, управляващ сътрудник в дружество "Сираков и Сираков". Занимава се с обслужване на дружества в областта на строителството, банковото дело, производство и дистрибуция на стоки, изграждане и продажба на недвижими имоти. Консултира национални и международни спортни федерации, както и чуждестранни лица във връзка с търговска или инвестиционна дейност в България. Член на Дисциплинарната комисия при Националната съдийска комисия по волейбол. "Нека да подредим собствените си къщички, да ги направим приветливи, така че да не ни е срам да каним гости в тях", каза Сираков. Професор Огнян Герджиков връчи грамотата на Любомир Сираков.

3. Михаил Станков - специализирал в Кеймбридж, докторант по международно частно право в СУ "Климент Охридски". Съдружник и съучредител на Адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков и Спасов". Арбитър по международни и вътрешни дела при Арбитражния съд към Института по международно частно право, чийто съучредител е. Към настоящия момент осъществява процесуално представителство от името на синдиците на КТБ - в несъстоятелност. Има множество статии и публикации. "Един адвокат не може без своя екип, своите партньори", каза Станков. Деканът на Юридическия факултет в СУ - проф. Сашо Пенов награди Михаил Станков. "Всички вие, които бяхте номинирани, сте доказали, че умеете да воювате за справедливост, защото без нея нашият обществен живот е немислим", каза проф. Пенов.

КАТЕГОРИЯ "МЛАД ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ 2016"

Краткият срок, в който трябваше да се оценят номинациите, направени от Камарата на нотариусите и Камарата на частните съдебни изпълнители, не позволи на всички участници в Обществения съвет да дадат своите точки. Затова в категориите "Млад частен съдебен изпълнител на 2016" и "Млад нотариус на 2016" бяха присъдени по две първи награди.

Номинираните от Камарата на частните съдебни изпълнители Петя Вълкова и Тодор Софрониев бяха наградени от заместник-министъра на правосъдието Виргиния Русева-Мичева.
"Най-доброто съдебно решение е най-добре изпълненото. Затова съдебният изпълнители са важна част от съдебното производство. Изкушенията пред ЧСИ са много. Надявам се на по-малко жалби в министерството", каза заместник-министърът. Петя Вълкова благодари на Стоян Якимов, който преди 9 г. я наел в кантората си и я научил да изпълнява задълженията си с респект към длъжника". Тодор Софрониев пък благодари на кантората на ЧСИ Милен Бъзински, една от най-големите в страната с над 10 000 дела годишно, където работи и се е научил да намира баланса в точното спазване на закона и защита на интересите на обществото.

КАТЕГОРИЯ "МЛАД НОТАРИУС 2016"

Петя Иванова и Петко Кънчевски /"Млад нотариус на 2016"/ са номинациите на Българската нотариална камара, класирани на първо място.
Грамотите в категорията връчи изпълнителният директор на Агенцията по вписвания Елена Маркова.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай