Разпитват арабски шейхове по делото на имамите

Разпитват арабски шейхове по делото на имамите | StandartNews.com

Майката на Ахмед Муса се кълне, че той не е проповядвал омраза

Защитата извади писмо от кралица Елизабет до саудитския крал

Арабски шейхове ще свидетелстват по делото за радикален ислям, което след произнасянето на пазарджишките магистрати, се премести в Апелативния съд в Пловдив. Искането да бъдат разпитани високопоставени граждани на Саудитска Арабия, сред които е възможно да има и представители на кралската фамилия, постъпи от страна на адвокат Васил Василев, защитник на трима от осъдените в Пазарджик за радикален ислям. Във вторник до един всички имами, които получиха наказания в Пазарджик, обжалваха присъдите си пред по-висшата инстанция. Защитниците им внесоха нови доказателства по казуса и обявиха редица свои искания, сред които и това за разпита на шейховете. Става дума за шестима араби, които в присъдата на Окръжен съд Пазарджик фигурират като ръководители на фондация "Ал Уакф ал Ислами", финансирала дейността на имамите. Разпитът може да стане със съдебна поръчка писмено или чрез видеомост, обясниха от защитата на обвинените за радикален ислям. Решението дали ще бъдат призовани като свидетели арабските шейхове обаче е на апелативните магистрати. В първото заседание по делото в Пловдив те изслушаха пледоариите на адвокатите на подсъдимите и дадоха седемдневен срок на прокуратурата да се запознае с новите писмени доказателства по делото. След това в закрито заседание ще бъде насрочена нова дата за делото. В съдебната зала в Пловдив се явиха всички имами, без проповедника от Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Тук обаче бе майка му, която се кълнеше, че синът й е невинен и никога не е говорил за омраза към християните или джихад. Сред доказателствата, които адвокатите внесоха в пловдивския съд, имаше няколко интересни документи, един от които съболезнователно писмо от кралица Елизабет II по повод смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула. В писмото си английската кралица подчертава, че наскоро починалият владетел бил пазител на мира и това по думите на адвокат Ина Лулчева поставяло под съмнение обвинението на прокуратурата. В подкрепа на невинността на имамите защитниците предоставиха на съда и редица текстове от Библията, които коментират, че мъжът трябва да господства над жената и че бог е над всички и всичко.

Същите религиозни закони, открити в литературата, иззета по делото, бяха дефинирани по-рано в пазарджишкия съд като пропаганда срещу демокрацията и светската държава, коментираха от защитата. В подкрепа на Ахмед Муса Ахмед адвокат Росица Пенкова показа документ, че той е завършил курс за проповядване. В момента той е единственият от имамите в ареста, тъй като получи ефективна присъда от една година затвор при строг режим. Останалите признати за виновни за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация от Пазарджишкия съд са Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа. Ахмед Муса ще трябва да плати и глоба в размер на 5000 лв. Саит Мутлу получи 1 година условно и 3000 лева глоба. Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева. Останалите 10 подсъдими бяха признати за виновни за членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв. В жалбите си подсъдимите се оплакват от незаконосъобразност и необоснованост. Молят за оправдаване и отмяна на присъдите им. От прокуратурата пък протестират срещу наложените на подсъдимите глоби и искат тяхното увеличение до максимален размер.

На 25 ноември ДАНС и прокуратурата при съвместна операция закопчаха пазарджишкия проповедник Ахмед Муса и още шестима души. Според органите те са те са отправяли призиви за джихад с крайна цел създаването на халифат и са пропагандирали идеите на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Спецслужбите имат съмнения, че групата е била на път да се присъедини към обявения Халифат на Абу Бакр Ал Багдади. В разбитата мрежа са участвали роми-мюсюлмани, които са разпространявали салафизма в различни махали. Експерти смятат, че организацията на "Ал Уакф", в която участват родопски имами, е различна от тази в циганските квартали, където се шири уахабизъм.

$400 хиляди налели саудитците у нас

12-те имами и една жена се обвиняват в създаване на мрежа на салафитската фондация "Ал Уакф" и в опит за замяна на ханефитското течение в исляма, характерно за мюсюлманите в България, със салафизъм. Лидер на фондацията е бил имамът на Сърница Саид Мутлу. Твърди се също, че саудитците са плащали за лекции и семинари, а също и издръжката на мюфтийския пансион във Велинград и на футболен отбор в Рудозем. Според показанията на анонимни свидетели Мутлу учел, че държавата не следва да се приема и да се гласува на избори, тъй като властта идвала от Аллах. Най-тежките обвинения са към пазарджишкия духовник Ахмед Муса, който имал около 20 верни хора - "командири", които били начело на наказателни отряди от по 5-10 мъже. Свидетелите твърдят, че жителите в квартала се страхуват, че хората на Ахмед били готови да слагат бомби и да се гърмят.

Досега в българското крило на "Ал Уакф" били наляти около 400 000 евро от Саудитска Арабия, без да са минали по банков път. Парите се пренасят на ръка чрез куриери, които се връщат от поклонение (хадж) в Мека, заяви анонимен свидетел. По думите му в районите, където салафитите са работили, се създава религиозно напрежение, стига се до екстремистки прояви, дори до насилие над друговерци, проповядване на джихад. В компютъра на друг свидетел - Муафак ал Асад, пък е намерен бюджет за 2008 г. на стойност 219 360 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай