Окончателно: Без виновни по аферата "Батко и братко"

Окончателно: Без виновни по аферата "Батко и братко" | StandartNews.com

След 8 години дела и спрени десетки милиони европейски средства за България скандалът "Батко и братко" приключи с оправдаването на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, станал известен с прозвището Батко. Георгиев бе одобрил поръчки за над 38 млн. лв. за фирми на братята си. Скандалът избухна през 2008 г. и доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР.

Върховният касационен съд окончателно прие, че Георгиев не е извършил престъплението по служба. Той потвърди решението на Софийския апелативен съд, който пък се съгласи с оправдателната присъда на Георгиев, произнесена от съдия Петя Крънчева от Софийския градския съд през 2015 г.

Георгиев беше подсъдим за длъжностно престъпление, свързано с това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв. И трите съдебни инстанции, произнесли се по обвиненията му, обаче са категорични, че Веселин Георгиев не се е явявал възложител на въпросните поръчки, а такива са били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай