Дадоха ход на делото срещу застрояването на Карадере

Дадоха ход на делото срещу застрояването на Карадере | StandartNews.com

След две отлагания Варненският административен съд даде ход на делото, образувано по протест от Окръжната прокуратура против решението на Общинския съвет в Бяла, с което е одобрен подробният устройствен план/ПУП/ за регулация на зоната за отдих „Бяла-север" в местността Карадере, който дава зелена светлина за застрояването й. Делото беше заведено след сигнал от МОСВ, че този ПУП не е съгласуван с ведомството, а държавното обвинение иска обявяването му за нищожен.В съдебната зала прокурорът защитава тезата, че решението на местния парламент е издадено в грубо нарушение на установените изисквания на Закона за опазване на околната среда и е без задължителна екологична оценка.Ответната страна – ОбС на Бяла,както и заинтересованите страни „Макси 1"АД, „Мадара Бяла"ЕАД и „Булгериан пропърти инвестмънт тръст"ЕАД бяха представени от адвокати, но не и и „Професионален футболен клуб ЦСКА"АД.

От своя страна защитата на общинския съвет на Бяла и на заинтересованите страни настояха, че протестът на прокуратурата е неоснователен, защото има Решение по оценка на въздействието върху околната среда от Министерство на околната среда към действащ Териториален Устройствен План от 1997г. на землището на Община Бяла и приемането на въпросния ПУП-ПР не е налагало изготвяне на нова оценка поради това, че планът не е включвал нито един имот, който да не е вече включен.

Съдът определи за необходимо да се назначи служебна тройна комплексна съдебно-техническа експертиза (с участието на едно вещо лице - архитект и двама специалисти в областта на опазването на околната среда, които да се запознаят с материалите по делото, цялата относима документация, находяща се в общинската администрация гр. Бяла.Следващото открито заседание е насрочено за 16 юни от 10 часа.

ЗУТ ясно посочва, че всеки ПУП трябва да се направи с екологична оценка.Териториалният Устройствен план от 1997 може и да има оценка, но тогава тези терени са били горски и земеделски земи, а не урабнизирани територии, смята Люба Батембергска от гражданското сдружение „Да спасим Карадере", според която има опити сега да се измести темата на съдебния спор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай