Близнашки: Абсурдно е НС да избира главния прокурор

Близнашки: Абсурдно е НС да избира главния прокурор  | StandartNews.com

Бившият служебен премиер Георги Близнашки заяви в интервю за Канал 3, че предлаганите промени в Конституцията в частта за съдебната влас за опасни. Той каза, че в момента се прокарват идеите на ДСБ от времето на Иван Костов. Според Близнашки предложенията на Реформаторския блок може да политизират съдебната система. Бившият служебен министър-председател отсече, че е абсурдно народното събрание да избира главния прокурор.

"Намаляване на срока на мандата на ВСС е изключително опасно, защото на практика всяко ново НС ще може да си избира собствен съвет, а "непослушните", които се отклоняват от диктата на политическите власти ще могат да бъдат прочиствани систематично", заяви професорът по конституционно право и добави, че в момента се прокарват идеи от времето на Демократи за силна България, но те са вредни.

"Още когато Христо Иванов встъпи в длъжност му казах, че идеята му, че главен прокурор трябва да се избира от Народното събрание е абсурдна", каза Близнашки и продължи, че самият той е предложил на реформаторите идеята за импийчмънта, но то е начинание, което крие много подводни камъни.

"Действително трябва да се мисли как тримата големи в съдебната власт да бъдат поставени в строга зависимост от закона. Никой от тримата големи в правосъдната система не бива да се обличат в грубо политиканстване. Реформаторският блок имат погрешна идея и негативно отношение предимно срещу главния прокурор", отбеляза още Близнашки.

Бившият служебен премиер е категоричен, че реформаторите грешат, че прокуратурата трябва да бъде подчинена на шефа на изпълнителната власт и посочи, че навсякъде в Европа това вече е изживяно.

"Никак не е случайно, че мандатът на ВСС е по-дълъг от мандата на тези, които ги избират", каза Близнашки и сподели, че не е търсен за съвет от управляващите, но ще говори високо за онова, с което не е съгласен и смята, че то ще бъде чуто.

Близнашки посъветва властимащите да се поучат от френския пример в правосъдната система, а не да слушат френския посланик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай