Вицепрезидентът: Срещата ЕС - Западни Балкани в София е успех

Вицепрезидентът: Срещата ЕС - Западни Балкани в София е успех | StandartNews.com

Безспорен успех на срещата на върха ЕС - Западни Балкани е, че се състоя в София, 15 години след Солунския процес. Не беше добре, че заключителният документ беше подписан само от лидерите на държавите членки и някак между другото беше подкрепен от останалите лидери на страните от Западните Балкани. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в Прага, където е на посещение по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, форума в българската столица на 17 май.

Подкрепям изцяло решението на българското правителство основният политически приоритет да бъдат Западните Балкани и тяхната интеграция, подчерта тя. Това, по думите й, е в интерес на България, защото е по-добре да имаме за съседи страни - членки на ЕС. Приоритетът е рисков, но срещата на върха в София стана, подчерта вицепрезидентът.

Йотова оцени като положително, че се е заговорило за партньорство в Европа, но в същото време според нея има крачка назад от стратегията на ЕС, приета преди няколко месеца и предвиждаща политическо разширяване по посока Западните Балкани.

Вчера във всички изявления, обясни вицепрезидентът, както и в официалния документ разширяването беше заменено с думата "партньорство", нямаше достатъчно конкретика. Аз очаквах по-амбициозен документ, а в програмата, която го придружава, бяха записани конкретно два инфраструктурни проекта - т.нар Синя магистрала и магистралата на мира, свързваща Ниш с Прищина, уточни тя. Минус било, че конкретно не се споменават Коридор 8 и други проекти. Освен това нямало обвързаност на проектите със следващата финансова рамка на Съюза, т.е. няма да бъде записано в нея колко пари ще са необходими за Западните Балкани.

Вицепрезидентът отбеляза, че стъпките по посока на разширяването също липсват в документа.
Като плюс Йотова открои и записаното, че следващата среща ще е след две години в Хърватия, което означава постоянно внимание на европейските институции как страните от Западните Балкани напредват по пътя към членството.

Същевременно вицепрезидентът изрази съжаление, че срещата на върха в София е била буквално "потопена" от задочния разговор между ръководителите на европейските институции с американския президент Доналд Тръмп.
Показателно беше, че всички европейски медии започваха със заглавия, че срещата на върха в София е трябвало да бъде за Западните Балкани, но е изместена от темата за взаимоотношенията със САЩ, коментира Илияна Йотова. Тя добави, че ЕС не е намерил сили да направи решителната крачка по отношение на Западните Балкани. Сред причините според нея са предстоящите избори за Европарламент и всяка държава държи сметка за това. В момента не виждам някой да има идея как да се реформира ЕС, посочи вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай