Вигенин припомни, че санкциите срещу Русия няма да ни засегнат пряко

Вигенин припомни, че санкциите срещу Русия няма да ни засегнат пряко | StandartNews.com

София. За страната няма да има преки последици от новите икономически санкции на Европейския съюз срещу Русия. Това каза външният министър в оставка Кристиан Вигенин пред журналисти. Той даде отчет за работата на Министерството на външните работи.

Постоянният представител на страната в Брюксел Димитър Цанчев е в постоянен контакт с външното министерство при координирането на позициите с останалите държави членки по темата, допълни Вигенин.

Косвените последици са свързани с възможните реакции от руската страна. Със сегашните наказателни мерки няма да бъдат засегнати вече действащи договори за поддръжка на оборудване на българската армия, сключени с Русия, коментира още министърът в оставка. Дори те да бъдат подновени, това няма да се смята за нов договор, така че боеспособността на българската армия не е застрашена, уточни Вигенин.

Днес по обяд е трябвало да се вземе окончателно решение за въвеждането на наказателните мерки срещу Русия, каза още външният министър в оставка. Те обаче няма да допринесат за деескалацията на напрежението в Източна Украйна и за по-активната роля на Москва, смята той.

"Опитите за мирно решение засега се провалят, но то няма алтернатива", допълни Вигенин. Ако сега няма преки последици за България, то всяка друга стъпка би се отразила на страната, и затова си пожела това да бъдат последните санкции срещу Русия, категоричен бе министърът в оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай