Външният министър: Самолетът не е само машина, той е геополитика

Външният министър: Самолетът не е само машина, той е геополитика | StandartNews.com

"Приветствам решението на ГЕРБ да направи анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата около закупуването на изтребителите. Идеята е да се уточнят всички факти. В един служебен кабинет има министър-председател и министри, но те са назначени от президента. От тази гледна точка той носи отговорност за всичките им решения". Това заяви външният министър и вицепремиер по съдебната реформа Екатерина Захариева в Канал 3.

"Комисията няма как да разследва президента, а и той по Конституция има имунитет. При предишния президент беше направен опит незаконно той да бъде разследван", обясни вицепремиерът.

"Трябваше ли тези решения да се взимат по време на служебен кабинет. Не виждам нищо лошо да се беше изчакало няколко месеца. Решението е секретно, то е няколко реда", уточни тя.

"Подходът е в парламента да се направи анкетна комисия с всички парламентарни сили. Приветствам решението. Един самолет не е само машина, тук има и геополитика", каза вицепремиерът

"Президентът Радев е избран с над 2 млн. гласа. Като външен министър съм длъжна да говоря с президента, виждали сме се доста пъти и работим по геополитически въпроси", заяви Захариева.

"Негово решение е какво ще направи той. Дали ще говори или ще го игнорира. Аз съм била президентски съветник и бих го посъветвала да взима други решения. В много от случаите обаче президентът сам взима решения, той е избран, а не неговият екип. Ако той не е съгласен, може сам да вземе решения, но той не може сам да вземе решение за самолетите", коментира още тя.

Захариева обясни, че не е съгласна с президента Радев, че досега нищо не правено по темата с корупцията по високите етажи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай