Станишев: Решението за "Белене" е фатално за България

Станишев: Решението за "Белене" е фатално за България | StandartNews.com

София. Решението на правителството за АЕЦ „Белене” е едно от фаталните решения за България, за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика, обяви председателят на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според него в крайна сметка цената за това безотговорно решение ще платят българските данъкоплатци с по-високи цени на електроенергията.

„Очевидно е, че Русия е защитила своите интереси, при това по добър начин за тях. Къде е българският интерес? Той не е защитен в това решение. От самото начало проектът „Белене” бе замислен с ясна концепция за българския държавен контрол. Публична тайна е, че токът, произвеждан от атомните електроцентрали, е много по-евтин. Вторият аспект, който пряко засяга енергийната независимост – атомните централи са собствен източник на ел. енергия. Този проект беше добре замислен, икономически обоснован и отговаряше на българския интерес”, добави Станишев.

Според него правителството на Бойко Борисов не е защитило интересите на България. „Под сериозен риск е поставено бъдещето на българската атомна енергетика, нейното унищожаване започна от ангажимента за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. България ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток. Ще настояваме българското общество да се произнесе по този въпрос”, уточни Станишев.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай