Станишев не признава ГЕРБ за победител

Станишев не признава ГЕРБ за победител | StandartNews.com

София. "Не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител на тези избори. Не може да се каже каква част от техния вот е по убедежение и каква е купена. На много от районите, в които нямахме представителство като Кърджали и Разград, направихме пробив, това е показател за нашия успех." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция днес.

"Беше осуетен един мащабен акт на насилие срещу демокрация със залавянето на тези фалшиви бюлетини", поясни Станишев. По думите му над 1000 сгрешени протокола е имало от СИК и хората са станали свидетели на "масиран, контролиран, купен вот".

Според лидера на БСП служебното правителство трябва да понесе своята политическа отговорност за провала в основния им ангажимент - провеждане на честни, прозрачни и демократични избори.

Предстои да се разбере дали целият хаос е бил съзнателен или е бил предизвикан от тотална некомпетентност, категоричен бе той. "Една държава се оказа, че не може да осигури принтери с тонери, което създаде допълнителен хаос". Според него работата на ЦИК и РИК е била под всякаква критика.

Той поясни, че оттук нататък стои въпросът какво вълнува най-много хората. „Абсолютно безотговорно ще е да се иска касиране на изборите, това би означавало само едно – запазване на статуквото и оставане на ГЕРБ във властта. Това ще доведе до още по-безобразни избори под контрола на Цветанов. България има нужда от процес на прочистване от тази зараза, която доведе до рушене на държавността и на всякакво развитие в страната, която е засегнала всеки един сектор. Ние сме на път да постигнем първата цел, която си поставихме – сваляне на ГЕРБ от властта. Това е първата предпоставка за справяне с проблемите", заяви още червеният лидер.

Соцлидерът отново повтори тезата си, че на България е необходимо в този момент правителство на националното спасение и БСП е готова да преговаря с всички парламентарни сили без ГЕРБ. "Ще водим разговори и с ДПС, и с Атака, както и с непарламентарно представени партии, браншови организации и други", каза още Станишев. Но след това отсече, че няма да позволи "да бъдат извивани ръце" в името на съставянето на правителство на всяка цена. Той заподозря ГЕРБ в задкулисни преговори, защото основната им цел е "да останат във властта, за да заметат следите от управлението си. В момента ГЕРБ обещават златни планини", каза Сергей Станишев. 

БСП досега не е водила преговори с други партии за състава на програмен кабинет, отбеляза още Станишев и се зарече, че при стартирането им той като лидер на червените ще настоява за прозрачен диалог, а не за тайни договорки. "Затова в разговорите ще участват и някои от така наречените партии на протестиращите, които вече са направили заявка за подобен вид разговори", каза още Станишев. 

Той отново наблегна на идеята на БСП за дългосрочен план за икономическо развитие и създаването на работни места. Краткосрочните мерки включват евтин ток за бедните, решаването на гигантските задължения към бизнеса от страна на държавата както и натрупаните задължения от болниците.

Финансистът Пламен Орешарски ще е водещ в разговорите за съставянето на кабинет, каза още Станишев и допълни, че той и партията му не са номинирали Орешарски, за да бъде просто изхабен в кампанията, а заради безспорните му качества. 

Сергей Станишев е разговарял с президента Росен Плевнелиев относно по-скорошното свикване на новото Народно събрание. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай