18:15 ч.

09.11.17

2 мин.

0

18

0

След гафа с евреите: Захарова ни критикува за Паметника на Съветската армия

от редактор |

След гафа с евреите: Захарова ни критикува за Паметника на Съветската армия

Броени дни, след като изтърси, че евреите в България са били спасени от Съветската армияа, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова продължи да атакува България.


Този път тя избра за тема Паметника на Съветската армия, която на 9 септември 1944 г. ни окупира след обявената от Москва война на България. Той на няколко пъти беше рисуван с бои от младежи, в единия от случаите - като своеобразно извинение към чешкия народ за насилственото нахлуване на войските на Варшавския договор през 1968 г.


"Президентът на България нищо не е казал за оскверняването на руски паметници", заяви Захарова в реакция на молба да коментира предизвиканата от думите ѝ дискусия в България за това кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война.


Журналистката, задала въпроса, цитира думи на държавния глава Румен Радев, че думите на Захарова от миналата седмица са "или дълбоко непознаване на историята, или опит за провокация". След това тя попита дали Москва има данни когато и да е виновни за появата на надписи и покриване с боя на части от Паметника на съветската армия в София да са били задържани и осъждани.


"Цялата дискусия показа, че има опит да се измести разговорът от фактите, от реална оценка на ситуацията с паметниците, към в руслото на историята", отвърна Захарова. "Историческата част нека си я коментират историците. Ние говорим, че е необходимо уважително отношение към паметниците на хората, отдали живота си не само да освободят, но и да защитят народите, живота на конкретни хора, от фашизма и нацизма."


Тя изтъкна също, че в България тези паметници все по-често са нападани и осквернявани от вандали, но не се вижда адекватна реакция, не се довежда докрай наказването на хора, които стават все по-агресивни. "Те действат извън историческия контекст, противоправно на резултатите от Нюрнбергския трибунал и без съответна реакция на държавно равнище."


Графитът "100 години ционистка окупация", заради който избухна последният скандал, не е антисемитски, както го представиха преди седмица Захарова, зам.-министърът на българското външно министерство Георг Георгиев и организацията на евреите в България "Шалом". Той е свързан с едновековния юбилей от декларация на външния министър на Британската империя, с която за пръв път се заявява готовност на Лондон да създаде дом за евреите в Палестина.


Захарова призова за "адекватна реакция" от българските власти при осквернявания на руски паметници.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:15 · 10.11.2017
Цинизъм и наглост от Русия и просташки вопли от бедните в България
Потребител · 10:57 · 10.11.2017
Серце стальное,крастние груди ДОЛЖЕН ИМЕТь КОМУНИСТА.!!!Това стихче като ,че ли е писано за генералшата от Руското външно министерство.
123 · 09:49 · 10.11.2017
А вие защо не позволявате на Татарстан, да си върне името Булгаристан. М? Вие уважавате ли българското във вашата страна?
Потребител · 09:06 · 10.11.2017
Докога ще ни учат какво и как да правим в собствената си държава?Какво желаят да следваме-тяхната мизерия и безвремие?
Потребител · 02:31 · 10.11.2017
В България не могат да заловят циганчетата които трошат стъклата на влаковете, българите разбиващи пейки, детски площадаки, осветление та дори и камери., да не говорим за кражбите и грабежите по домовете на възрастни хота. Руснаците чакат българската полиция да залови кой боядисал паметника?
муспи · 00:20 · 10.11.2017
Рома Веле е упълномощена да заяви: Не на евреите е говорил бог, а на ромите, известни в древноста като циг€ни, а и Мойсей е бил наш, а не хазар. Бог е дал света на нас а не на тях! Те във всичко лъжат. Обетованата земя е България, а не онази дупка в Ориента, и те, завалийте, като видяха че ние вече си я стопанисваме, надигат врява че си я искат за резиденшъл ерия, пък Дупката ще я обявят за Музей на Изхода и Холокоста! - Пръст в г€с! Да живее Ромелия от Дунава до Беломорието и от Вардара до Черноморието! Бог е с нас, - почваме да е€$м!
Потребител · 00:06 · 10.11.2017
Тая като я гледам спокойно може да се снима в някой нацистки филм като секретарка на някой щумбамфюрер!
Потребител · 08:14 · 10.11.2017
@Потребител Пише се щурмбаНфюрер. Много я понижаваш - щурманфюрер е майор от СС. Съдейки по пагоните й, тя е генерал лейтенант от МВнР на Русия. Тези дъбови листа на пагоните означават генералски чин. Двете звезди - генерал лейтенат. Досущ като Боко от Банкя. Само че нашичкият е генерал от МВР, а това минстерство е деполитизирано и в него генерали няма. Нещо повече, гл.секретар на МВР е с три звезди, което съответства на генерал полковник. Трябва НС да се събере и да присвои на Биби маршалско звание. Колко му е!
Потребител · 21:56 · 09.11.2017
Деба Курвата й руска деба да умира !!
Потребител · 03:16 · 10.11.2017
@Потребител Говeдо просташко си!
aviator · 21:43 · 09.11.2017
колко много изперкали станаха хората, боже; не 80%, а може и повече; и това е защото все още могат да си живеят на топло и изявяват като диванни патриоти; но утре когато неизбежно се срещнат с реалността, тогава не хорските егоистични дребнави желания, а именно ТЯ реалността ще взема решенията кое е криво и кое е право.
АНТИФА · 19:57 · 09.11.2017
ИРАНОПОМИЯРИТЕ НЕ УВАЖАВАТ НИЩО И НИКОГО ЗАТОВА СА НАЙ ДОЛНИТЕ И НАЙ ПРОСТИТЕ И НАЙ ЗЛОБНИТЕРУСКИ БРАТЯ МОЛЯ ВИ СПАСЕТЕ СВЕТА ОТ ТОВА ДОЛНО ИГНУСНО ИЗРОДСКО ПЛЕМЕ УБИЙТЕ ГИ
Потребител · 19:44 · 09.11.2017
На тебе пък сигурно хем не ти е голям ама е мек....
Потребител · 19:04 · 09.11.2017
Този т.н. гаф е именно след въпроса за осквернените паметници! Но на българските властници им отърва да изместват разговора в друга посока.
Потребител · 18:57 · 09.11.2017
Не РУСКИ, а СЪВЕТСКИ !!!
Потребител · 18:22 · 09.11.2017
Мършава пикла бeз цици! Нищо лично,комeнтирам историчeски фаkти!
Потребител · 03:18 · 10.11.2017
@Потребител А ти бeз оная рeбота!
Потребител · 08:18 · 10.11.2017
@Потребител Виждам, че си смел човек - нещо като Крали Марко с коня Шарколия. Слушай, защо не отидеш до Путин и да му кажеш,че говорителката на Външното му министерство не струва? Няма проблеми, дори можеш да се изхрачиш в лицето му! Сетне ББ ще те награди богато. И президентът на САЩ ще те награди. Има само едно "но"...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент