САЩ ни пращат танкове и БТР-и

САЩ ни пращат танкове и БТР-и | StandartNews.com

Ненчев иска днес мандат за купуване на нов изтребител

Съединените щати ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в шест страни от Източна Европа, сред които и България. Това съобщи американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Асошиейтед прес и Ройтерс вчера. В естонската столица Талин шефът на Пентагона съобщи още, че трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша вече са се съгласили да приемат това военно оборудване. Част от техниката ще бъде разположена и в Германия.

Всеки комплект от тези оръжия ще бъде достатъчен да се въоръжи бойна рота или батальон и "ще отиде най-малко на временна основа в една от тези страни". Според Картър този "подвижен" арсенал ще обикаля из региона за обучение и военни маневри и ще включва бойни машини "Брадли" и самоходни артилерийски оръдия. Русия обаче реагира остро на американските планове. Високопоставен служител на руското министерство на отбраната каза малко преди началото на европейската обиколка на Картър, че разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия ще бъде най-агресивният ход на САЩ след края на Студената война, твърдят още световните агенции.
От нашето военно министерство все още няма официална информация каква точно тежка техника идва и къде ще бъде разположена.

Междувременно обаче военният министър Николай Ненчев ще поиска днес от Министерския съвет мандат за водене на преговори за закупуване на нов изтребител. Така шефът на отбраната ще спази споразумението с ресорната парламентарна комисия да започне процес по избор и придобиване на многоцелеви изтребител. "След консултации с политическите сили в Парламента и широка дискусия в Комисията по отбрана, поех ангажимент до края на месец юни да подготвя необходимите документи, за да може до края на тази година да имаме визия за новия боен самолет", заяви министърът на отбраната и допълни: "В никакъв случай няма да допусна да приземим бойната авиация". Министърът уточни, че имаме достатъчно ресурси да защитаваме въздушното си пространство до средата на 2016 г. Идеята е да се водят преговори за придобиването на машини втора употреба, но също и възможност за договаряне на съвсем нови неизползвани самолети. По-рано се появиха информации, че правителството ще търси други страни членки на НАТО, които да се заемат с охраната на българското въздушно 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай