Румяна Бъчварова: Борисов казал на Ердоган, че думите му за Кърджали са неприемливи

Румяна Бъчварова: Борисов казал на Ердоган, че думите му за Кърджали са неприемливи | StandartNews.com

„Срещата във Варна разчупи едни ледове, които задържаха отношенията между ЕС и Турция. Това беше и целта при организирането на тази среща. Само по този начин могат да се решават актуалните проблеми."
Това заяви в „Денят започва" на БНТ началникът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.

„Срещата поставя началото на един процес, който се състои в размяна на мнения, сътрудничество между ЕС и Турция. Не случайно ние предложихме до края на нашето председателство да има отново такава среща", заяви тя.

За операцията в Африн тезата на президента Ердоган била, че турската страна прави всичко възможно да защити собствената си сигурност и граници. И второ, да помогне на бежанците да се върнат по родните си места, когато това стане възможно. „Така беше обяснена военната операция в Африн. Бяха показани снимки и беше направен опит да се убедят европейските партньори в това, че при относително запазената инфраструктура в Африн много бързо могат да бъдат върнати бежанците. Тази мисия беше представена като мисия с хуманитарен характер и бяха поканени европейските партньори заедно да работят в тази посока", поясни Бъчварова.

„Имаше тон на взаимно уважение и ясно представяне на позициите. Мисля, че този тон да бъде урок и за българските политици", добави тя.

Бъчварова заяви още, че по време срещата на четири очи между Борисов и Ердоган са обсъдени широк кръг двустранни теми, които не са решени досега. Договорено е въпросът за обезщетенията за тракийските бежанци да бъде решен от смесена комисия. Поставена е била и темата за изказването на турския президент по отношение на Кърджали и му е било обяснено, че това е неприемливо за българската страна. Българският премиер е получил уверение, че това не е рефериране към реални граници.
„Ситуацията на Балканите е такава, че всяка страна има малцинства в съседни държави", обясни Бъчварова.

Със срещата във Варна България утвърди позицията си на лидер в европейската политика, на задаване на тона и темпото. Това ще стане съвсем ясно и с края на българското европредседателство, в процеса на който изключително много нерешени теми се решават и се правят усилия. Това не остава незабелязано от нашите партньори, заключи Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай