Реформатори и Зелени пак развалиха годежа

Реформатори и Зелени пак развалиха годежа | StandartNews.com

Сметки без кръчмар и жалби за рекет вдясно

Еколозите са като булката беглец, гневят се хората на Кънев

Макар предизборната кампания да не е започнала официално, ударите под кръста започнаха. Само преди ден "Зелените" обвиниха Реформаторския блок, че определя водачите на листи срещу пари. Оттам отрекоха. Дебатът обаче най-вероятно ще е емблематичен и за тона на останалата кампания. Не чакайте сблъсък на програми и идеи, а компромати, предупредиха вече повечето анализатори.

130 хил. лв. е мизата за коалиционно явяване на изборите, която са им поискали от Реформаторския блок. Това твърдят "Зелените". Според еколозите половината от сумата е за общата кампания на блока, а останалата част била за двама еколози на избираеми места в листите. Срещу това обаче "Зелените" ще получат и 1.75% от бъдещата субсидия на коалицията в парламента.

"Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението", заявиха още "Зелените". Реформаторите не отрекоха да е имало финансови преговори, но според тях те са в реда на нещата. "Нима някой мисли, че на избори може да се участва без бюджет", написа във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев."Всички знаем, че кампаниите не са безплатни, а те предлагаха почти никакви средства", добави колегата му от СДС Божидар Лукарски. Според реформаторите финансовият скандал е само опит да се мотивира отстъплението им от общото явяване на изборите. "След 5-годишни опити за коалиция със "Зелените" мога да кажа, че проблемът е или идеологически, или манталитетен", посочи Кънев в социалната мрежа. Според него еколозите търсят претекст за излизане от преговорите.

"Зелените" са като булката беглец, обърнаха го на майтап поддръжници на Кънев.
Дали зад скандала действително седи опит да се мотивира отказът от коалиционно явяване на изборите, или той има за задача да удари имиджа на реформаторите е спорно. "Зелените" не за първи път прекъсват отношения с Блока. Първият път беше преди подписването на коалиционното споразумение между петте основатели, които трябваше да са шест. Тогава те мотивираха без проблем отстъплението си с идеологически различия. Вчера от партията освен че се възмутиха от исканията на реформаторите за финансиране на кампанията, изпратиха и дълъг списък с идейни разминавания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай