Премиерът Борисов: Сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на фирми

Снимка: БНТ/БТА

Премиерът Борисов: Сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на фирми  | StandartNews.com

Трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента във връзка с казуса около Търговския регистър.

По повод изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов относно умишлен саботаж на Търговския регистър от фирмата, която го поддържа, Борисов коментира: „Нека не тръгваме в тази посока. В САЩ вече 2 години се занимават само с това как чрез кибератака има подмяна на избори. А това е държава, за която мисля, че няма съмнение, че службите са на изключително ниво. Дори държави с най-напредналите демокрации като Холандия се отказаха от електронното гласуване".

Министър-председателят призова депутатите от ГЕРБ да не се повдига тази тема днес повече. „Защото през последните няколко дни, а и това което предстои пред следващите, ние очакваме от фирма „Лирекс" и нейните експерти, които работят денонощно, да оправят регистъра. Но ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат. А ние имаме вина от агенцията, на която това й е била работата. И най-неприятното е, че парите са дадени, новите дискове са дадени и се случи това нещо, така че нека не вкарваме дебата там. Нека да помислим така да си направим защитите, да направим някакъв закон, с който да можем да защитим тези системи и да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма и да сме изцяло подвластни след това. Защото не може това да се даде на всяка фирма. Трябва държавата да си има някакви тайни, които да бъдат узаконени от парламента и да имаме тази защита. Нека колегите и IT експертите, които работят, да не ги разклатим с нещо такова", коментира Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай