Прекратиха изборите на състав за Комисията по досиетата

Прекратиха изборите на състав за Комисията по досиетата | StandartNews.com

Парламентът прекрати процедурата за избор на състав на Комисията по досиетат, обяви "Фокус". „За“ проекторешението гласуваха 165 народни представители, „против“ – 3 и „въздържали се“ – 13, с което процедурата бе прекратена.

В рамките на дебата народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов заяви, че е притеснен от партийната кондиция на ГЕРБ, тъй като според него първо са бламирали лидера си Бойко Борисов, а сега свой кандидат за Комисията по досиетата в лицето на Антон Тодоров, за когото Симов обърна внимание, че се е самоопределил като холивудско чудовище и мумия.

На това Антон Тодоров от ГЕРБ заяви, че от БСП са мумии и ги призова да се погледнат на какво приличат. После влезе в конфликт със Славчо Велков. 

Той обяви Славчо Велков за агент на ДС, извади копие на досие и прочете нелицеприятни неща от служебната му характеристика, още когато е бил лейтенант в армията.

"Това личице не е антитерорист, защото, ако терористите го хванат, ще го обичат през гащите", изригна Антон Тодоров, цитиран от "Канал 3".

"Един български полковник не може да кореспондира с един редник от Строителни войски", удари го на чест Велков, който дори обеща 10 хил. лв. награда, ако депутатът от ГЕРБ му извади досието на агент на ДС, а не картонче.

Велков влезе в тона на Тодоров за мъжката обич в казармата.

"Там, където е служил Антон Тодоров, в Герман - в Строителни войски, там без гащи ги минаваха!", взриви залата и социалистът.

Тук се засегна Вежди Рашидов и репликира соцдепутата:

"Аз съм бил в Строителни войски и съм построил Правец. Много е обидно", каза депутатът от ГЕРБ. И Велков му поднесе извинения, ако го е засегнал.

От БСП поискаха отстраняване на Тодоров за обидите, включително и към президента, който беше наречен "Румен Грипена Радев". Караянчева отказа с аргумента, че досега подобно отстраняване не е имало, а и тя му е направила вече забележка точно за репликата по адрес на държавния глава. Караянчева тогава се обърна към колегата си от ГЕРБ с упрека: "Налага се да ви озаптя, г-н Тодоров!"

Депутатите се скараха от трибуната и заради стихотворение, рецитирано от Спас Гърневски от ГЕРБ за БСП. На него от БСП реагираха с процедура по начина на водене и призоваха да не му се дава думата и напомниха, че има спешни кабинети. В края на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към колегите си и ги призова да се отнасят с уважение към Комисията по досиетата и жертвите на комунизма. Според него е необходимо обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай