Парламентарно рамо за Цацаров

Парламентарно рамо за Цацаров | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров даде принципна подкрепа за готвените промени, които ще дадат право на обвинението да разваля търговски сделки, ако те застрашават националния интерес. "Това е изключително силно правомощие на прокуратурата, но то трябва да бъде дефинирано изключително внимателно. Важно е на първи място да бъде националният интерес и правомощието на прокуратурата да подлежи на съдебен контрол, та дори и акт на главния прокурор. По този начин ще избегнем всякакъв риск да превърнем прокуратурата в един потенциален участник в гражданския оборот, която едва ли не се намесва в сделките между правно-частни субекти", обясни Цацаров вчера. По думите му в правителството има разнобой по отношение на законопроекта, като посочи, че премиерът Бойко Борисов е силен привърженик, а правосъдният министър Христо Иванов имал резерви.

Междувременно стана ясно, че поправките в ГПК и НПК са готови и снощи бяха внесени в деловодството на Народното събрание. Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов (ГЕРБ) потвърди, че ще има съдебен контрол върху действията на прокуратурата. И че законопроектът няма да се ползва със задна дата освен в случаите, когато се подават искове за нищожност. За момента подкрепа са заявили от БСП и ДПС, а от АБВ по-скоро няма да ги подкрепят. Под текстовете са подписани и представители от Патриотичния фронт и БДЦ.

Вчера главният прокурор, заедно с председателите на ВАС, ВКС, членове на ВСС и депутати, бе на дискусия за съдебната реформа, организирана от АБВ. "Азбукарите" предлагат разделянето на ВСС на две квоти, като се запазва постоянният режим на работа на кадровиците, въвеждането на електронно правосъдие, както и създаването на Съвет по съдебна реформа към парламента, в който ще участват представители от трите власти. Идеите бяха приети радушно от представителите на съдебната система. "Само вътрешното преструктуриране на съдебната система ще даде нулев резултат. То трябва да върви ръка за ръка с измененията в процесуалните закони. Оставете НПК на тази фаза, в която е в момента, тази фаза, която ви позволява не Братя Галеви, а 1700 души в момента да се издирват от правосъдието за изпълнение на присъди, влезли в сила наказания лишаване от свобода. Създайте петкамерен съдебен съвет - какво ще промените за нормалния гражданин, за когото се прави това - нищо!", коментира след края на дискусията Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай