От първа дама до президент

От първа дама до президент | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев преди дни беше на официално посещение в Република Корея по повод 25-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и "Страната на утринната свежест". Най-важната част от визитата му бяха разговорите с южнокорейския президент г-жа Пак Гън-хе, която е първата жена президент в корейската история.

Пак Гън-хе бе избрана на президентския пост през декември 2012 г., когото убедително победи във вота основния си съперник- Мун Дже-ин. Тя влезе през февруари 2013 г. в президентския дворец в Сеул, който обаче не е непознато място за нея. Тя е живяла там в миналото с баща си Пак Джон-хи, който 18 години управляваше Корея. За разлика от дъщерята обаче бащата бе взел властта с военен преврат през 1961 г. Той бе критикуван за диктаторски методи и репресии на политически противници. Но стабилността, която президентството му осигури на страната и решителните икономически реформи при неговото управление, превърнаха Южна Корея от една от най-изостаналите държави в света в една от най-напредналите в икономическо и технологично отношение държави с висок стандарт на живота.

За Южна Корея се заговори като за един от азиатските икономически "тигри" и "икономическо чудо". Пак Джон-хи няколко пъти въвежда извънредно положение и приема конституция, която му дава контрол над парламента. През 1979 г. обаче той е убит от шефа на Централното разузнавателно управление на Южна Корея. Прекаралата детството си в президентския дворец, Пак Гън-хе по стечение на обстоятелствата става и първа дама на държавата, след като при опит за убийство на баща й през 1974 г. загина не той, а майка й. На плещите на 22-годишната девойка, която току-що е завършила висшето си инженерно образование, ляга тежко бреме с редица официални ангажименти и участия в сложни церемонии. Но пък придобива голям опит и прониква в дълбочината на вътрешната и външната политика, което сега като като президент й е много от полза.

В кампанията за президентските избори 60-годишната сега Пак Гън-хе критикуваше режима на баща си, като лично се извини за антидемократичните действия и репресиите по време на неговото управление. За нея това бе своеобразен политически катарзис, който бе оценен от избирателите. На изборите тя бе подкрепена и от мнозина корейци, които в миналото са били противници на баща й. Избирането й за президент има особено значение за корейското общество.

Защото въпреки огромния икономически и социален напредък на страната, корейките все още страдат от традиционния сексизъм, от разликата с мъжете в заплащането на труда и от не големите им възможности за растеж в бизнеса и политиката.
Пак Гън-хе не е омъжена и няма деца. Тя напълно се е посветила на политиката и сънародниците й я възприемат като безкористна и себеотрицателна обществена личност. Пак Гън-хе се стреми да намалява напрежението между демократичния Сеул и тоталитарния Пхенян, макар че медиите там я наричат "пепелянка". Непреклонна е обаче в изискването си Северна Корея да спре военните провокации срещу Юга и да не създава ядрено оръжие. За решаване на проблемите тя предлага разговори, както и хуманитарна помощ. Още в началото на президентския си мандат 2014 г. обяви инициатива за мирно обединение на двете Кореи.

Пак Гън-хе споделя, че неин пример и вдъхновение са Маргарет Тачър и Ангела Меркел. Лозунгът й в предизборната кампания бе "Подготвена жена за президент". И тя наистина е подготвена, защото влиза в президентството след дълга, възходяща политическа кариера. През 1998 г. е избрана за заместник председател на новата Голяма национална партия, на която шест години по-късно става лидер. От години е депутат в парламента. Сънародниците й я възприемат като балансиран политик, който не се конфронтира с политическите си противници, а води диалог и търси компромис с тях. Този подход, изисканото поведение, личният чар и безупречния впечатляващ стил в облеклото допълват облика на г-жа Пак, чиито авторитет като президент продължава да расте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай