Орешарски: Новият вот на недоверие е прибързан

Орешарски: Новият вот на недоверие е прибързан | StandartNews.com

София. „Новият вот на недоверие е прибързан, тъй като регионалната политика не дава резултатите още на другия ден". Това каза в ефира на бТВ министър-председателят Пламен Орешарски по повод внесения от ГЕРБ нов вот на недоверие срещу правителството.

Сега виждаме резултатите на една лоша регионална политика през последните четири години", каза Орешарски. И уточни, че може да се води по-активна регионална политика. „Правителствата без изключение са длъжници на териториалното развитие и на балансирания подход", посочи още той.

Във връзка с предния вот на недоверие, който бе за работата на създаденото Министерство на инвестиционното проектиране, министър-председателят заяви, че министерството не е похарчило нито лев повече от нормалното. „За съжаление при предния вот не можахме да направим дебат, защото ГЕРБ решиха да бъдат иновативни в практиките си. Аз отговорих обаче на всичките им въпроси", обясни той.

Състоянието на родното здравеопазване не е тема, която притеснява Пламен Орешарски. Той изтъкна, че то е лошо и продължи с думите: „Здравеопазването е един сектор, който гълта много финансови ресурси и дава незадоволително качество на услугите". И увери, че през следващата година правителството ще предприеме първите крачки за реформа в болничната помощ, за оптимизиране на лекарствата, по-точно стопиране ръста на цените на лекарства, стана ясно от думите на Орешарски.

Кабинетът има планове за изграждане на връзката София – Видин, с което може да бъдат отворени нови работни места, стана ясно от думите на Орешарски. „Има интерес към разполагане на производствени мощности в този регион, но това само предположения", добави още той.

„През последните три месеца – юли, август и септември България е усвоила европейски средства по оперативните програми около 180 млн. евро. За същия период усвоените средства през изминалата 2012 година са 100 млн. евро", заяви министър-председателят по повод нападките на народни представители, че страната ни губи европейски средства. "Аз не хваля никого, а просто споменавам цифри", продължи коментара си той и изтъкна, че е забранил вътре в кабинета да се коментира загубата на пари. „Усилията ни да работим така, че дори и да загубим, сумата да бъде по-малка", каза още той и призна, че състоянието на страната по усвояването на европейски пари не е блестящо.

Проектобюджетите винаги стават готови в края на октомври и до тогава има корекции по тях, каза Орешарски за Бюджет 2014. „Като обща конструкция може да се каже, че Бюджет 2014 е готов, но коментарите продължават", добави той. И уточни, че насърчаването на икономическия растеж и защита на най-уязвимите слоеве на българските граждани, ще бъдат приоритети в работата на правителството през 2014 г. „Искаме да подобрим здравеопазването има и иновативни политики в образованието, ще наблегнем и на професионалното обучение. Нашите ученици и студенти изостават в практическата подготовка и се явяват неподготвени на трудовия пазар", продължи Орешарски.

Гостуването на Пламен Орешарски в бТВ бе съпроводени с протести пред сградата на телевизията. Антиправителствени демонстранти скандираха за оставка, а полицейското присъствие в района бе повече, в сравнение с протестиращите. „Протестите сами по себе си са изява и признак на демократичност. Не бива да се стряскаме от демонстрации. Всеки ден може да видите хора с плакати, които нещо искат. Въпросът е начина на реакция. Тази година очевидно ще мине под знака на протестите. Въпросът е да има комуникация и реакции. Натрупва се опит, но не е най-важното това за един премиер и да вървят реформите", бе коментара на Орешарски за протестите в страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай