Над 20 проекта чакат китайски инвеститори (ОБЗОР)

Над 20 проекта чакат китайски инвеститори (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да загубим средства по ОП "Транспорт", каза министър Московски

Сред забавените проекти са лот 3 на жп линията Пловдив-Бургас и отделни участъци от жп линиите Септември-Пловдив и Пловдив-Свиленград. Основните причини за това са бавните отчуждителни процедури и разделянето на министерството на регионалното развитие на две ведомства от предишния кабинет, което забави с по 7-8 месеца издаването на строителни разрешителни, обясни Московски.

Дали сме списък от над 20 проекта на китайски инвеститори, каза в Русе министърът на транспорта Ивайло Московски. Сред тях са магистралите София-Калотина и "Черно море", жп линията Русе-Варна и др., допълни той. Проблемът е, че китайските инвеститори искат държавни гаранции за всеки вложен от тях долар - нещо, което противоречи на финансовата политика на ЕС, обясни Московски. Търсим финансиране за основни транспортни проекти и от Европейската инвестиционна банка, която може да финансира всеки проект по основен трансевропейски коридор, но проблемът е, че банката дава парите на държавата, а не на отделни предприятия като НКЖИ например, което пък влошава бюджетния дефицит, каза Московски.

Изпълнението на ОП "Транспорт 2007-2013" е на 70%, което е добре и е сигурно, че тази година няма да загубим средства по програмата, каза министърът. Но по някои проекти има сериозно забавяне дори с повече от година, затова трябва да положим всички усилия да наваксаме това изоставане до края на 2015 г., поясни Московски.

2 млрд. евро дава ЕС за пътища и релси

Над 2 млрд. евро ще получи България за пътища и жп линии по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ). Това съобщи Мартин Георгиев, началник отдел в дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерство на транспорта. 1,604 млрд. евро от сумата ще получим от кохезионния фонд на ЕС, а 459,7 млн. евро - от европейския фонд за регионално развитие. Средствата от кохезионния фонд са разпределени по равно между пътните и железопътните проекти, с което изпълняваме условието на ЕС поне 50% от инвестициите да са в екологичния жп транспорт, каза Георгиев.

Основните жп проекти, които ще бъдат финансирани по новата ОПТТИ, са фаза II на модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас, пълна рехабилитация на жп линията Елин Пелин-Ихтиман-Септември, обновяване на жп линията Драгоман-София и на участъка Видин-Медковец от линията София-Видин. В пътната инфраструктура приоритетните проекти през новия програмен период са лот 3 на АМ "Струма" от Благоевград до Сандански, който е на стойност 750 млн. евро, участъкът от АМ "Хемус" Ябланица-пътен възел Плевен-Ловеч с индикативна стойност 780 млн. евро и тунелът под връх Шипка на стойност 100 млн. евро. Приоритет в новата програма е и изграждането на 7,8 км и 8 метростанции от третия лъч на метрото в София на стойност 434 млн. евро. Очакваме до края на месеца ЕК да одобри новата ОПТТИ, чийто последен вариант ще бъде изпратен днес в Брюксел.

Блокират пътя за Гърция по празниците

Пътят от Петрич за Сандански има над 100 дупки, а това е предпоставка за тежки катастрофи, заяви кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов. Някои от дупките по пътя, по който минава целият трафик за Гърция, са с диаметър 2 метра и дълбочина 30-40 см. Многобройните дупки са повредили стотици автомобили. "Призовавам потърпевшите от осеяния с дупки път собственици на автомобили да предявяват съдебни искове срещу Областно пътно управление. Ще дам награда на този шофьор, който мине оттам и не уцели поне една дупка. Не се ли реши проблемът, се вдигаме на протест по празниците. Ще блокираме движението за Гърция", заяви кметът на село Самуилово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай