Манолова: Борисов управлява чрез служебното правителство

Манолова: Борисов управлява чрез служебното правителство | StandartNews.com

София. "Служебното правителство реставрира управлението на ГЕРБ. Това е една наистина доста бездарна и неубедителна сценка – отричането на инвазията на техни кадри във властта", коментира Мая Манолова пред БНТ.

На практика виждаме как ГЕРБ влиза във власта през задния вход, допълни тя, като ГЕРБ управлява чрез Близнашки и Плевнелиев през служебното правителство.

Служебното правителство изцяло смята да подмени кадри, да назначи предни кадри на ГЕРБ, така че Бойко Борисов да има удобен вариант да продължи да управлява без да е спечелил изборите през служебното правителство в един по-дълъг времеви хоризонт, каза Мая Манолова.

Според Манолова, в случай че не успее да състави самостоятелно правителсво Бойко Борисов пази като резервен вариант възможността да управлява през служебното правителство след изборите.

По телефона Десислава Атанасова от ГЕРБ репликира казаното от Мая Манолова:

Някой да твърди, че в момента служебното правителство обслужва ГЕРБ, и е създадено от ГЕРБ, и че се прави чистка в администрацията заради ГЕРБ за да се улесни връщането на власт на ГЕРБ – смятам, че е нелепо – каза Атанасова.

На въпрос за подводните камъни в изборното законодателство Мая Манолова, която имаше пряко отношение към промените в Изборния кодекс, отговори:

"Изборният кодекс не е съвършен, действително. Така или иначе, нямаше нито воля, нито предложения от парламентарните партии за промени в изборния кодекс. Само припомням, че при първите избори, проведени по Кодекса на ГЕРБ, имаше незабавни промени, инициирани от всички политически партии. Тоест, всички се съгласиха, че изборите могат да бъдат проведени по съществуващите изборни правила."

Според Манолова, най-важното е ЦИК да си свърши работата по провеждането на разяснителна кампания "защото хората действително се объркаха поради липса на информация как да упражнят правото си на глас".

Скандалът в КТБ не се е отразил в БСП, "най-малкото не в негативен план", смята Мая Манолова, защото БСП е имала ясна позиция, която е отстоявала и била приета за изход от кризата с банката и БСП е излязла в тази ситуация с чест:

Някой друг иска да участва в аферата с КТБ, но това, предполагам, ще стане ясно през следващите месеци. Аз само предполагам... Някоя партия иска да застане зад... Ами, ще видим какво ще се случи, тъй като имаше прекалено голяма активност и от различни политици, и от различни партии. Да видим как ще приключи всичко това", допълни Манолова.

БСП иска де се спази законът и да бъдат предприети всички действия за оздравяване на банката, за да бъдат защитени както нейните вложители, така и всички български граждани от излишни харчове, добави още Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай