Канонада от въпроси за новите министри

БСП иска правната и бюджетната комисия, "Атака" взима "Антимафия"

Канонада от въпроси за новите министри | StandartNews.com

София. Парламентарният контрол на министрите ще стане много по-зрелищен и същевременно ефективен. Членовете на правителството и самият премиер ще бъдат препитвани по най-важните теми под канонада от въпроси от страна на депутатите. Това ще стане възможно с приемането на новия правилник за работа, който ще бъде разписан и приет от новите избраници дни след старта на парламента. Промяната ще бъде предложена от групата на БСП.

В предишния парламент въпросите към министрите се отправяха чрез председателя на Народното събрание в писмена форма най-късно 48 часа преди началото на заседанието. Запитванията трябваше да бъдат точни и ясно формулирани по конкретен казус. А отговорът можеше да бъде и писмен, което спестяваше понякога ходенето на министри в пленарната зала. Депутатите имаха право най-много на 2 въпроса на едно заседание.

"Имаме идея някои от ограниченията да отпаднат и присъствието на министрите в парламента да бъде по-скоро по теми, отколкото срещу точни въпроси", обясни пред "Стандарт" зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Очаква се юристът да бъде фаворит на червените за шеф на парламента. Освен Стоилов от БСП са готови да предложат и Мая Манолова. Днес на "Позитано" 20 се провежда разширено заседание на Националния съвет на столетницата заедно с новата им парламентарна група. Тогава ще се вземе окончателно решение кой да бъде предложен за шеф на парламента. Ако това е Стоилов, то Манолова задължително ще бъде в квотата на зам.-председателите на Народното събрание. В БСП били готови и на вариант начело на парламента да застане като консенсусна фигура юристът от "Атака" Явор Нотев. Хората на Волен обаче предупредили, че няма да си дават своите във властта, за да не бъдат упрекнати в задкулисни договорки. Късно снощи Сидеров събра депутатите си на заседание, за да изчистят спорните въпроси.

Евентуална кандидатура на Нотев обаче няма да се приеме от ДПС. От движението нямат претенции за председателския пост, но предпочитат той да се заеме от представител на БСП. От ДПС ще предложат за заместник-председател на парламента някого от опитните депутати с дълъг стаж на жълтите павета като например Хасан Адемов, Алиосман Имамов и Джевдет Чакъров.

От ГЕРБ като най-голяма група обявиха, че ще издигнат Цецка Цачева за шеф на НС. В партията на Борисов обаче са наясно, че при сегашната конфигурация е по-вероятно Цачева да бъде само заместник-председател.

Отсега вървят и преговори за разпределяне на шефските постове в парламентарните комисии.
От БСП засега са категорични, че техен човек ще стане шеф на правната комисия. Социалистите държат много да поемат и бюджетната комисия.
Много е вероятно зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров да оглави вътрешната. "Атака" може да получи Антимафия, докато за ГЕРБ всички желани варианти са под въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай