Калфин: Дискусията за пенсионния модел продължава и през април

Калфин: Дискусията за пенсионния модел продължава и през април | StandartNews.com

Необходим е още един месец за дискусия по модела на пенсионната система. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на брифинг в Министерски съвет.

"От дискусиите със социалните партньори мисля, че има основа за приемане на един доста широк консенсус по пенсионните проблеми. Този модел в момента не е устойчив и ако той се замрази ще постави в риск цялата стабилност в пенсионната система. Проблемите са големи", обясни той, цитиран от "Фокус".

Калфин бе категоричен, че трябва укрепване на стабилността и създаване на удобен достъп до пенсионната система, която не трябва да бъде източвана. В тази връзка трябва още един месец, за да се "изглади" пенсионната реформа.

"Мисля, че до края на месец април ще стигнем до пълен консенсус по основните параметри. Следващият месец е месец на публични консултации", добави Калфин и изтъкна, че ще проведе среща с коалиционните партньори.

По отношение на тези, които се пенсионират по чл. 68 ал. 3 без достатъчен стаж, за които сега минимумът стаж е 15 години, предлагам той да расте с по 3 месеца за календарна година до достигане на 18 години стаж през 2027 г. Относно възрастта за пенсиониране - тя трябва да е 67 години за мъже и жени, коментира предложенията социалният министър.

„Ще предложа даване на възможност за предсрочно пенсиониране до 12 месеца, когато стажът не достига", каза още той. И уточни, че за 1 и 2 категория ще бъде внесено предложение за плавно повишаване първоначално с по 2, а след това по 3 месеца за мъже до 2037 г., а за жени до 2043 г.

„По отношение на адекватността на пенсиите има няколко промени, които са консенсусни – индивидуалният коефициент да се определя средноаритметично на месечните доходи", подчерта министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай