Кабинетът решава за модернизацията на армията в Деня на победата

Кабинетът решава за модернизацията на армията в Деня на победата | StandartNews.com

Проектите за нова бронирана машина и изтребителите влизат в дневния ред на Министерски съвет на 9 май, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Каракачанов обясни, че тази сутрин е имало среща при премиера Борисов относно двата проекта за модернизация на българската армия, последвана от среща в Министерство на финансите.

Единият проект е на стойност 1,220 млрд. лв., а другият е 1,5 млрд. лв. „По отношение на изтребителите направихме промяна. В предишния проект, който беше гласуван за 2016 г., се говореше за 8 самолета. Ние сме записали в новия проект минимум 8 самолета. Има опция в преговорите те да са 8-9-10", каза военният министър. Основната ни амбиция е да снабдим българската авиация с нови изтребители, за да може да изпълняваме основните си ангажименти, каза още Каракачанов. Наред с това, казвам го за пореден път, ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника. Към момента имаме договор без посредници с „РСК МиГ" за поддръжка на МиГ-овете. Хеликоптерите Ми-17 – в момента имаме един такъв хеликоптер, с който участваме в погасяването на пожари освен у нас, а и на териториите на съседни държави, нашата амбиция е да вдигнем още един такъв хеликоптер. Кугърите са друг проблем, отбеляза Каракачанов. Ще видим дали можем поне два от тях да позиционираме за медицински цели. Единият ще е на разложение в Северна, другият в Южна България.

Красимир Каракачанов уточни, че единият от двата проекта - този за бронираната машина, включва изцяло нови военни машини, които ще се сглобяват в България, за което ще бъдат използвани всички възможности на българската военна промишленост. Когато се сглобяват в България могат да участват и други български фирми, които да печелят от това, което води и до нови работни места. Освен това поддръжката ще се извършва в България, посочи той.

„Самолетите няма как да ги сглобяваме в България за съжаление. Може би и това ще се случи един ден, но е задължително поддръжката на авиационната техника да става в България. В проекта за инвестиционен разход сме записали, че от всяка една от фирмите, които са проявили интерес на първия конкурс, а и след това, ако проектът мине през НС, ще изпратим запитваме за машини втора ръка и за нови машини. Приоритетно в новата машина и цената на машината", каза военният министър.

Той коментира, че се надявам и „Грипен" да бъде една от фирмите, които ще участват. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов коментира по темата, че „военните предпочитат нови играчки. „Ние смятаме, че независимо от натиска на нашите НАТО-вски партньори, че първо трябва максимално да оползотворим ресурса на съществуващата техника в България. Ние имаме достатъчно ново съветско съоръжение от въздухоплавателни средства, които да поддържаме в бойна готовност до момента на ресурса им, което е десетки пъти по-евтино от покупката на ново. Същото важи и за останалите видове въоръжение", изтъкна Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай