Герджиков: Има закони, с които убиват човека

Сегашните законотворци не са добри, както и предишните, смята юристът

Герджиков: Има закони, с които убиват човека | StandartNews.com

София. И предишните, и сегашните законотворци си позволяват да правят закони, които "вместо да режат внимателно тумора, решават да изкормят целия човек".

Това мнение изрази пред бТВ проф. Огнян Герджиков, който от няколко дни е председател на възстановения Консултативен съвет по законодателство към парламента.

"Сегашните законотворци не са добри, както и предишните – много бързат и нямат нужния капацитет. Те си мислят, че знаят – това е големият проблем на българина", заяви той.

Герджиков даде два примера за необмислени законодателни действия, на принципа „чули-недочули". „В предишното НС приеха капиталът на ООД да е минимум 2 лева. Чули, че в много страни е така. Така е, ама не е точно така, там има редица други обстоятелства. После се видя, че последиците са катастрофални. При сегашните управляващи пък единодушно за съжаление в правната комисия мина проект – да има т.нар. абсолютна 10-годишна давност за вземанията. Катастрофално е и това решение – в него има нещо популистко. Това е един тумор и вместо да се изреже внимателно, те решават да изкормят целия човек", коментира Герджиков.

Той обясни, че бил поканен да заеме длъжността в Консултативния съвет от сегашния председател на Народното събрание Михаил Миков. „Покани ме първо на кафе преди няколко месеца. Не бях много във възторг, защото не ми се натоварваше с допълнителни ангажименти, имам си достатъчно. След това пак ме покани преди 15-20 дни. Казах си, че след като постоянно критикувам законите, мога и да съм полезен да подобряването им", допълни бившият председател на НС от времето на Симеон Сакскобургготски.

Огнян Герджиков подчерта, че Консултативният съвет по законодателство е колегиален орган, който няма да има силата да ремонтира законите, а само ще прави аргументирани становища. „Дават се на ръководството на НС – те могат да ги хвърлят, могат да се съобразят, тяхна воля е. Функцията на съвета е чисто юридическа, политическата остава встрани. Там не можем да се произнасяме – само можем да дадем мнение по юридическата формулировка", уточни Герджиков.

Той заяви, че е жалко, че в политиката и парламентарния живот у нас все има някакви игри – на гласуване с чужди карти, на кворуми, на вотове на недоверие и т.н. „Сваля се нивото на НС у нас – натрупва се омраза и противопоставяне. Това не е нормално, ние всички сме в една лодка, която се пълни с вода. Опозицията трябва да е коректив на властта, но не и спирачка за развитието на държавата", каза Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай