ГЕРБ предлагат Радан Кънев за премиер

ГЕРБ предлагат Радан Кънев за премиер | StandartNews.com

Томислав Дончев хвърли ръкавицата на реформаторите

И хората на Борисов с условие - Кънев да управлява до пролетта

ГЕРБ стреснаха Радан Кънев, като го предложиха за премиер. "Готови сме да подкрепим кандидатура на Радан Кънев за премиер. Освен титулярния вариант - правителство с премиер г-н Бойко Борисов, ако има несъгласия, свързани с позициите в кабинета и персоналния състав, сме готови на други варианти, включително да подкрепим правителство с премиер г-н Кънев", каза Дончев. И допълни: "В противен случай третият вариант е избори, а той не е добър". Малко по-късно обаче стана ясно, че ГЕРБ има още условия за варианта "Радан Кънев премиер" - мандатът му да не бъде по-дълъг от година или по-точно да има извънредни парламентарни избори заедно с кметския вот догодина през октомври.

"Не съм възхитен", заяви пък в отговор лидерът на ДСБ. Именно Радан Кънев бе реформаторът, който най-твърдо настояваше Борисов да не бъде премиер отново.

Иначе първият вариант - с премиер Бойко Борисов - още седи на дневен ред, твърдят реформатори. На продължила над пет часа среща ГЕРБ и Блокът постигнаха консенсус по програмната декларация, която ще стане основа за управленската програма на двете партии. По думите на представители на формациите последните доуточнения са се правили до късно снощи, а крайният срок за "редакционни промени" е утре сутринта. Поне за това настояват от ГЕРБ. Меглена Кунева обаче заяви, че си дават срок до вторник. Така отново стана ясно, че докато хората на Борисов правят всичко възможно в най-кратък срок да има работещо правителство, то от Блока изобщо не бързат да съставят кабинет. "Часовникът цъка безмилостно, след няколко дни влизаме в едни изключително кратки конституционни срокове", отсече Дончев. И заяви, че ГЕРБ имат желание да изпълнят мандата преди крайния срок. От двете формации заявиха официално, че структурата и съставът на Министерския съвет още не са обсъждани. Което обаче допълнително изнервя ГЕРБ, тъй като според Дончев няма смисъл да се чака повече за съставяне на кабинета, щом съгласие по програмата е постигнато. Дончев заяви още, че до момента няма яснота какво ще е разпределението на министрите, но уточни, че няма да се следва плътно квотния принцип - заради "лоши спомени от миналото".

Реформатори обаче признаха, че причината все още да няма състав на Министерски съвет е, че хората им са поискали Министерството на регионалното развитие - ведомство, за което ГЕРБ имат безспорна кандидатура в лицето на Лиляна Павлова. Според реформатори обаче подходящият човек за поста бил Найден Зеленогорски - бивш кмет на Плевен. "Удариха Генерала в сърцето, това е министерство, за което ГЕРБ безспорно е показало как трябва да се ръководи ведомство от такъв ранг", подчертаха дебело ГЕРБери. Второто условие, което са поставили от Блока, е генерал Атанас Атанасов от ДСБ да оглави Министерството на вътрешните работи. Освен още 3-4 кресла на "Дондуков" 1 реформаторите са настояли да получат и шефове на държавни агенции и комисии, както и повече от половината областни управители в големите градове.

Междувременно структури на ГЕРБ от страната скочиха срещу реформаторите заради "безобразната пропаганда срещу лидера им Бойко Борисов от страна на лица от бившата Държавна сигурност". "Целта на Блока е с публични изказвания на определени лица като Явор Дачков, Иво Инджев, Велизар Енчев и др. да свалят реномето на Борисов и партията ни", оплакаха се членове на Генералската партия в страната. Според тях в Реформаторския блок също имало притеснение, че към формацията "се пришиват хора, които само биха им донесли негативи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай