ГЕРБ откри конгреса си като "Стани богат"

Бойко си избра кметове за заместници

ГЕРБ откри конгреса си като "Стани богат" | StandartNews.com

София. Точно в 11 часа, както бе по предварителна програма, започна второто Национално съвещание на ГЕРБ в зала 3 на НДК. Заради протеста на "България без цензура" и ВМРО всички делегати влизаха през страничния вход на НДК, а полиция бе отцепила периметъра, за да се избегнат евентуални сблъсъци между симпатизантите на Николай Бареков и Красимир Каракачанов и хората на Бойко Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ ще държи слово едва на финала на конгреса, когато се очаква делегатите да бъдат приветствани и от председателя на Европейската народна партия Джоузеф Дол. Той каца в България около 13,30 часа, уточниха визитата на Дол ГЕРБери. Големият залог на днешното заседание на бившите управляващи е ще запази ли Цветан Цветанов поста си на зам.-председател или ще бъде понижен. Както и кои ще са новите вицета на Борисов.

 

Преди началото на заседанието ГЕРБерите изгледаха надъхващо филмче за успехите на партията от началото на създаването й. Зала 3 на НДК бе решена с много светлинни ефекти от бяло до кралско синьо, каквито са основните цветове на партията, и дори паузата на гласуванията се озвучава с динамичен инструментал.

 

Почти като в предаването "Стани богат" е, дивяха се на модерната режисура делегати от провинцията. Форумът бе открит от депутата Александър Ненков. Националното събрание ще се води от колегите му Емил Радев, Красимир Ципов и оргсекретаря на партията Цветомир Паунов. В първата част делегатите слушат множество приветствия от ключови фигури на ЕНП. Изборът на новите заместници на Борисов ще се състои при затворени врата.

 

Два часа продължиха приветствията към форума на ГЕРБ преди зам.-председателят на партията Цветан Цветанов да започне с доклада на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Сред речите се откроиха тази на лидера на КНСБ Пламен Димитров, който заклейми пред ГЕРБерите финансовата политика на Симеон Дянков по време на мандата на ГЕРБ.

 

"Допуснахте много разочарования в обществото. Какво стана в железниците - 5000 души на улицата - обърна се към лидера на ГЕРБ Димитров. Най-голямата грешка бе случилото се с пенсионната реформа - каза от трибуната председателят на КНСБ. Димитров обаче призна, че много често в председателския кабинет на Борисов се е налагало да спори с часове заради рестриктивната политика на Дянков. - В началото стабилизирахме държавата", заяви Димитров. Бившият конституционен съдия Георги Марков надъха ГЕРБерите със словото си.

 

"За мен е чест да съм консултант на ГЕРБ - обяви от трибуната Марков и допълни, че радикалната реформа в България не може да се случи без партията на Бойко Борисов. - ГЕРБ управляваше съзидателно и градивно и не приемам обвиненията на социалистите, че държавата се е разрушила по времето на вашия мандат - каза още той. - Никога София не е имала толкова добър кмет като кмета на ГЕРБ г-жа Йорданка Фандъкова" - допълни още Марков. Той се обърна специално и към гостите от Европейската народна партия: "ГЕРБ е партия на 8 години и победи 120-годишна партия пет пъти!" По думите на Марков с председателството на Борисов като лидер ГЕРБ е "разцъфтял". Желая ви шеста поредна победа на европейските избори", завърши Марков.

 

Цветанов: Да си дадем сметка за грешките

 

"Ние трябва да си дадем ясна сметка за грешките и поуките преди европейските избори през май тази година". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на отчета си пред над 1000 делегати в зала 3 на НДК.

 

Бившият вътрешен министър благодари на всички за участието, както и на структурите по места. В отчета си той посочи, че през 2006, когато е създадена ГЕРБ, е имало 4000 членове, а през 2013 - 78 000. Специално внимание Цветанов обърна на хората, които са се присъединили към партията във втората половина на миналата година след като ГЕРБ вече не били на власт. Той даде заявка, че партията ще се стреми към победа на евроизборите и направи кратка ретроспекция за годините назад.

 

Във връзка с подадената оставка от правителството на ГЕРБ през февруари миналата година Цветанов обясни решението на лидера Бойко Борисов, че е било тежко. Нямаше полезен ход, заяви Цветанов. По повод аферата с бюлетините в Костинброд той заяви, че е очаквал ясен политически дебат, който не се е получил. "Имаше сблъсък чрез конфронтация и опорни точки", обясни зам.-председателят на партията.

 

Поименно Цветанов поздрави всички кметове, които в последната година са успели да извоюват победа по места и в заключението си обясни, че много са хората, подложени на институционален натиск по места.

 

По време на закритото заседание делегатите приеха резолюция, според която:

 

Потвърждават своята свързаност с политическите ценности на център –дясната политика и готовност да се ръководят от тях, както и до сега, в своята политическа дейност и гражданското си поведение.

 

Подкрепят и се ангажират с политическите цели и програмата на  ГЕРБ като партия от семейството на Европейската Народна партия.

 

Декларират, че ще работят активно като единствената парламентарна опозиционна сила, за да не допуснат реставрация на вредни и неефективни модели на политическо поведение и управление на страната.

 

Съзнават, че страната се нуждае от провеждането на базисни реформи в демократичните институции и изборни практики, в правосъдната и правораздавателната система, в здравеопазването и социалното осигуряване, в борбата с престъпността и корупцията.

 

Обявяват за основен приоритет развитието на българската наука, образование и култура, защото гледат на тях като на основен мотор за ускоряване на икономиката, повишаване качеството на работната сила, намаляване на младежката безработица.

 

Желаят основен техен партньор и коректив да бъдат гражданските и браншовите организации, българският бизнес и синдикатите и ще работят за активизиране на отношенията и сътрудничеството им с тях.

 

Осъждат всички прояви на ксенофобия, етническо противоставяне, агресия, междуличностни битки и клевети, както и спекулацията с тях за партийни цели.

 

Призовават трите упрявляващи партии да чуят и уважат гласа на гражданите, които месеци наред не спират своя протест и да отговорят на исканията им.

 

Настояват за решение на НС, което да насрочи и проведе референдум за реформа в изборното законодателство заедно с вота за Европейски парламент.

 

Изискват нормализирането на ситуацията в страната по най-демократичния начин – чрез избори. 

 

Бойко си избра кметове за заместници

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Бургас  Димитър Николов са избрани за заместник-председатели на ГЕРБ. Те поделят поста с Цветан Цветанов, който запазва досегашната си позиция. Със 1101 гласа партията избра хората, които ще бъдат дясна ръка на лидера.

 

Досегашният председател на ГЕРБ Бойко Борисов бе преизбран единодушно със 1102 гласа.

 

Изпълнителната комисия на партията включва председателя Бойко Борисов, тримата му заместници - Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов и Димитър Николов, както и Живко Тодоров, Пламен Нунев, Красимир Велчев, Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Менда Стоянова.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай