Евродепутат твърди, че и Кристалина Георгиева е подслушвана

Комисия в Европарламента ще разследва подслушванията, съобщи депутатът Силви Гийом

Евродепутат твърди, че и Кристалина Георгиева е подслушвана | StandartNews.com

Брюксел. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева също е била подслушвана, твърди еврокомисарят от левицата Силви Гийом. Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи в Европейския парламент ще разследва случаите на незаконно подслушване в България.

„Българското правителство не е спазило европейкото право и е погазило правата на личността и личния живот на българските граждани, като е подслушвало незаконно свои опоненти, журналисти и бизнесмени", е заявила зам.-председателят на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Силви Гийом пред Радио Франс Интернасионал. Гийом бе категорична, че точно по тази причина Комисията по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи в ЕП ще проучи случващото се в България.

Според Силви Гийом в момента ситуацията в страната е доста тежка с оглед подготовката на парламентарните избори, но Комисията трябва да се убеди, че са били спазени демократичните ценности на Европейския съюз. „За незаконни подслушвания от страна на Министерството на вътрешните работи се говори от доста отдавна в България. Тази обстановка съществува от няколко години, но сега вече има достатъчно доказателства истината да излезе наяве", каза още Гийом. Тя припомни, че лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев също е призовал за бърза и адекватна реакция след среща с Главния прокурор на България.

По думите на Силви Гийом, бившият вицепремиер и министър на Вътрешните работи Цветан Цветанов се укрива зад имунитета си на кандидат-депутат от листите на ГЕРБ, за да избегне преследване за делата си. „В случая това, което е много тежко е не само, че българският закон е бил заобиколен, но и че това е засегнало грубо европейското право, правото на личността, на личния живот и конфиденциалността на телефонните комуникации. Дори българската еврокомисарка г-жа Георгиева е била подслушвана. Това вече наистина представлява огромен проблем пред състоянието на законноста в тази страна", казва още Гийом.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай