ДСБ: Съжаляваме за отказа на президента

ДСБ: Съжаляваме за отказа на президента | StandartNews.com

ДСБ съжалява за отказа на президента Росен Плевнелиев. Това става ясно от прессъобщение на партията. Изпълнителният Съвет на Демократи за силна България е взел няколко решения на първото си заседание, проведено в Русе.

"Съжаляваме за отказа на г-н Плевнелиев да бъде този кандидат. За нас темата за общ десен кандидат не е затворена, това е верният път, за да не се допусне ляво-ориентиран президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на България", посочват от партията.

"На България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии дясноцентристки кандидат за президент, гарант за проевропейската ориентация на България, за засилване процеса модернизиране на българската армия. Бъдещият президент трябва да е основният инициатор за осъществяването на радикална реформа в българското правосъдие. ИС на ДСБ е убеден, че единствено чрез диалог може да се стигне до такъв кандидат, подкрепен и от партиите в дясно. Съжаляваме за отказа на г-н Плевнелиев да бъде този кандидат. За нас темата за общ десен кандидат не е затворена, това е верният път, за да не се допусне ляво-ориентиран президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на България", се казва още в съобщението.

Ето и останалата част от решенията на ДСБ, взети в Русе:

"Изпълнителният Съвет изключва възможността за съвместно участие на предстоящите избори , както с национал-популистки формации от типа Атака, Патриотичния фронт, така и с формации които развиват малцинствен национализъм и популизъм като ДПС и ДОСТ. Те не могат да бъдат наши партньори. Възгледите на ДСБ за патриотизъм и национална отговорност са диаметрално различни.

Демократи за силна България отправя последен призив към партньорите си от Реформаторския блок за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес. Необходимо е това да се случи преди изтичане на споразумението, подписано от участващите в РБ, което се изчерпва с настоящите президентските избори. Преди тази кампания трябва да изпълним обещанието си към своите избиратели - РБ да стане единен политически субект. Трябва да бъдат решени въпросите за позиционирането на блока към властта, за лидерството и работещ механизъм за вземане на решения. РБ трябва да се произнесе и относно кандидат- президентската си кандидатура. ДСБ разчита, че поетите ангажименти към избирателите на РБ ще бъдат спазени в максимално кратки срокове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай