Депутати настояват: Токът да не поскъпва заради дефицита в НЕК

Депутати настояват: Токът да не поскъпва заради дефицита в НЕК | StandartNews.com

Ще се търсят варианти за намаляване на изкупните цени от някои централи

Дефицитите в енергетиката не трябва да се покриват чрез повишаване на цената на електроенергията за потребителите през 2015 г. Това заявиха едновременно депутатите Валентин Николов от ГЕРБ и Таско Ерменков от БСП "Лява България". Бившият зам.-министър на енергетиката и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй" Николов доказа с графики, че цената, на която НЕК изкупува еленергията, е по-висока от тази, на която я продава. Затова ще се работи не за поскъпването на тока за крайните потребители, а за свалянето на цената на енергийния микс, заяви Николов пред БНТ и допълни, че това може да стане чрез намаляване на цените по дългосрочните договори, сключени с двете т.нар. американски централи в енергийния комплекс "Марица-изток" и от възобновяемите енергийни източници. Има два метода да не бъде поскъпва токът и ние избираме втория - да се намали цената на изкупуваната от НЕК енергия, за което ще се търси плаващо мнозинство, обясни още Николов.
Лично аз се съмнявам дали досегашната политика за повишаване на цената на тока ще изчисти дефицитите в НЕК, коментира и Таско Ерменков. Той се съгласи с Николов, че основният проблем е скъпата електроенергия на входа на енергийния микс, която идва от фотоволтаиците и т.нар. американски електроцентрали, а донякъде - и от вятърните централи. Ако тези проблеми не бъдат решени, няма да има край на дефицита, категоричен беше Таско Ерменков.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) има 2500 констативни протокола за установени нарушения в електроразпределителните дружества, но въпреки това по тях няма издадени наказателни постановления, коментира още Ерменков. Ако това стане, те ще са на стойност 800 млн. лв., посочи Таско Ерменков. От тези 2500 протокола обаче били подписани едва 300, обясни той и посочи, че членовете на ДКЕВР вече трябва да се избират от парламента, което трябва да стане с промени на Закона за енергетиката.

Именно сега, при наличието на 8 партии в парламента, е най-удобният момент да се избере нов енергиен регулатор, който да бъде наистина независим, подкрепи тезата и Валентин Николов.

Таско Ерменков се изказа срещу падането на мораториума за търсене и проучване на шистов газ. "В края на миналата година кметът на Ню Йорк забрани да се занимават с шистов газ в региона", посочи като пример той.
Според Николов след спирането на "Южен поток" трябва да се съсредоточим към изграждането на междусистемните газови връзки със съседите, за да си гарантираме доставките, за което и Брюксел декларира, че ще подкрепи страната ни.

---

Електричеството, произведено от биомаса, заема много малък дял от микса и цената му не може да повлияе на средната цена на енергията. Това заяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова след обществено обсъждане на доклад за определяне на преференциални цени на тока, произведен от възобновяеми източници. Твърде рано е още, за да говорим за поскъпване на цената на енергията от април, посочи Тодорова и допълни, че промяната ще зависи от всички действия, които ще се предприемат дотогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай