Бойко: Развръзката е днес

Бойко: Развръзката е днес | StandartNews.com

Развръзката за кабинет е днес. Това заяви специално за "Стандарт" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов снощи. Очаквам днес да има решение, но не искам да говоря в аванс, нека чуем и другите лидери, допълни той. По покана на Бойко Борисов председателите на партии в парламента се събират в зала "Запад" тази сутрин в 10 ч, за да вземат най-чаканото решение: в какъв формат ще е новото правителство и за колко време ще управлява то. Ден по-късно Борисов ще запознае с позициите им и президента на ЕНП Жозеф Дол, който идва на посещение в София.

Три варианта за кабинет предложи Борисов след клетвата на 43-тото Народно събрание. Първият е краткосрочен - до 2015 г. и избори 2 в 1 заедно с кметските. Вторият вариант е за двугодишен мандат и вот 2 в 1 заедно с президентския. Третата възможност е пълен мандат. "Не говорим за срок - каквото стане, но говорим за 4-годишен мандат. Тогава ви гарантирам, че няма да извадя ГЕРБ и да се кандидатирам за президент, за да отпаднат всички спекулации, че подготвям партията за президент", заяви пред депутатите, държавния глава, патриарха, дипломатическия корпус и официалните гости Борисов. След това специално отбеляза: "Президентските избори не влизат в моите планове и ви моля да не спекулирате с това".
Засега единственият възможен вариант за коалиция е с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, коментираха ГЕРБери. Борисов отново настоя в кабинета да участват лидерите на партиите, които подкрепят правителството. "Ако участват политическите лидери в едно управление като гарант, то ще е по-стабилно, но тъй като считаме, че мандатът е наш общ, на никого не мога да поставя това условие", допълни Борисов. Но уточни, че принципно приема решението на останалите лидери да не участват в управлението. На финала на речта си Генерала заяви: "Готов съм да приема и предложението на Реформаторския блок да не съм премиер, но това е вариант, в който не знам дали ще мога да контролирам министрите от ГЕРБ". Борисов благодари за диалогичността при провеждането на предварителните разговори на останалите лидери. "Готов съм на диалог в името на държавата. Всичко е в нашите ръце. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност и да не натоварваме президентската институция с нашите работи", каза лидерът на ГЕРБ. "Всяко нещо повече, което кажа, би торпилирало крехкия мир", завърши Борисов.

43-тият парламент тръгна с желанието на партиите да си стиснат ръцете в името на страната. Доайенът сред депутатите Стефан Данаилов удари звънеца. А лидерите на партиите демонстрираха разбирателство и желание да работят по националните приоритети. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов събира днес лидерите на останалите партии, за да обсъдят как ще бъде сформирана изпълнителната власт.

Нов тип отношения показа стартът на 43-тото НС. Първи жест за съгласие показаха БСП при избора на Цецка Цачева за председател на 43-тото Народно събрание. Тя бе единствена кандидатура. "БСП ще подкрепи Цецка Цачева, тази подкрепа се дължи не само на резултатите на ГЕРБ, които заслужават уважение, но и заради сложната и разнолика ситуация, в която се намира България", каза зам.-председателят на ПГ на БСП Ангел Найденов. Рекордно мнозинство от 219 депутати подкрепиха Цачева, 12 бяха против и един гласува "въздържал се". Това е първа проба за съставяне на кабинет, коментираха веднага депутати. За нейни заместници бяха избрани Димитър Главчев (ГЕРБ), Янаки Стоилов (БСП лява България), Алиосман Имамов (ДПС), Иван Иванов (РБ), Красимир Каракачанов (ПФ), Явор Хайтов (БДЦ), Явор Нотев ("Атака") и Росица Янакиева (АБВ).

"Необходимо е отговорно поведение от всички парламентарни групи, а не само от онези, които ще подкрепят правителството", каза от трибуната лидерът на БСП Михаил Миков.

"За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим един ясен евроатлантически профил на следващия политически кабинет, дори без да участваме в управлението", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той подчерта, че левоцентристко управление не може да получи мнозинство без ДПС.

"Трябва да съставим правителство според волята на българския народ. Избирателите се произнесоха за доста трудно дясно правителство", заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев. А Меглена Кунева допълни: "Даваме кураж на ГЕРБ за съставяне на правителство".

Председателят на групата Български демократичен център Светлин Танчев заяви: "В намеренията си спрямо съдбата на 43-ия български парламент сме ръководени от едно просто правило - че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война".
След като влезе във втория си мандат на председател на парламента, Цецка Цачева посочи в словото си към избраниците 4 урока, които хората са дали на партиите - за смирението, за помирението, за единението и за отговорността. "Да забравим за персоналните си и партийните си тесни интереси, да търсим и намираме в тази зала най-добрите законодателни решения за хората, които са ни изпратили тук", обърна се към залата Цачева.

Сидеров нахока посланиците

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров втрещи с речта си посланиците, дошли в парламента. "Предайте на своите лидери да прекратят незабавно идиотските санкции срещу Русия, защото така самоубиват своите собствени държави", почти извика от трибуната Волен.

"Съвсем скоро вашите народи ще ви поставят това искане и така ще го поставят, че сегашните ви лидери, които са се превърнали в пионки на САЩ, ще бъдат свалени от власт и сменени с истински патриоти на своите нации", пророкува още Сидеров. А след това обяви, че Бог няма да позволи "Атака" да падне от власт. Преди началото на парламентарното заседание атакистите внесоха искане до председателя на НС след полагането на депутатската клетва да бъде пуснат само българският химн, но не и "нелегитимният химн на Европейския съюз". Желанието им обаче бе отхвърлено. В знак на протест по време на "Одата на радостта" избраниците от "Атака" останаха демонстративно седнали по местата си.

"Атака" задръсти деловодството

Депутатите от "Атака" задръстиха деловодството на Народното събрание вчера. Те внесоха 43 законопроекта - повечето от които вече отхвърлени от миналия или от по-миналия парламент и заклеймени като "популистки". Сред тях са например отваряне на завода "Кремиковци", закон за отмяна на лятното часово време, намаляване с 10 км/ч на скоростта на магистралите, както и искане заседанията на парламента и на Министерски съвет да се излъчват директно по обществените медии. Без да е посочено откъде ще бъдат взети средства, "Атака" предлагат и заплатите, и пенсиите да се приравнят към средноевропейските.

Парламентът тръгна с депутат по-малко

239, а не 240, народни представители се заклеха вчера. Причината е, че ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" Христо Белоев се отказа да е депутат и реши да остане на поста си във висшето училище. Намерението си той бе заявил малко след изборите. "По-полезен ще съм в Русе с многобройните си ангажименти. Искрено се надявам да разберете и приемете моя морален избор", обяви тогава ректорът. Белоев бе избран от листите на БСП. А сега неговото място ще бъде заето от Добрин Данев, който измести с преференциален вот втория в листата Иван Иванов.

Местан спаси клетвата

Данаилов развесели залата с "какви дебати бе, брате"

С неловка ситуация започна работата си 43-ото народно събрание. Депутатът от БСП Стефан Данаилов, който отново се оказа най-възрастен в пленарната зала и зае председателското място, не успя да намери сред множеството документи текста на клетвата, която всеки народен представител трябва да изрече. Последва мълчание в залата, докато актьорът търсеше своя лист. Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче се оказа най-съобразителен и спаси от неловката ситуация депутатите. Той взе своя клетвен лист и го предостави на Данаилов.

Следващата част от заседанието обаче мина с шеги и закачки. С типичното си чувство за хумор актьорът внесе добро настроение сред новите депутати. В ролята си на председател той скастри на шега другите депутати от БСП: "Абе, колеги от левицата, що не седнете?", запита той. И след като те не се трогнаха, Данаилов се обърна към тях с думите: "Седнете веднага". Следвайки строгия, но справедлив начин, по който колегата му Михаил Миков ръководеше работата на депутатите в предишния парламент, Ламбо шеговито се скара и на новия шеф на БСП, че си е превишил времето за словото.
Усмивки предизвика и репликата му по време на избирането на Цецка Цачева (ГЕРБ) за председател на събранието. "Откривам дебатите ... абе какви дебати бе, брате", допълни той, тъй като тя бе единственият кандидат.

"Не бях чувал толкова доброжелателни разговори тук. Това е една от първите стъпки към доверието", каза Данаилов след избора на новия председател и предаде щафетата на Цачева. "Както знаете, тя е мой фен. Пожелавам й да е жива и здрава, да ни ръководи мъдро, добросърдечно и женствено!", заключи той.

Депутатите не докоснаха гозбите

Депутатите загърбиха ястията в столовата. Заради късното заседание и вълненията през първия ден на парламента много от гозбите останаха недокоснати от народните представители. Вместо, както обикновено, да седнат на вкусен и топъл обяд, този път те наблегнаха на кафетата и цигарите. Единствената храна, която вървеше с тях, бяха сандвичите с кашкавал и шунка за на крак. Печеното пиле със сирене, мешаната салата и супите обаче останаха недокоснати.

Кабинет ще има

Без значение кой точно номер от възможните варианти ще бъде реализиран, казва шефката на парламента Цецка Цачева пред "Стандарт"

- Г-жо Цачева, с какво започва работа Народното събрание и разбрахме, че докладът за КТБ вече е в деловодството?
- 43-ото народно събрание вече започна своята работа с днешното си заседание. Избрано е ръководството, приехме решение за правилника и дейността на Народното събрание. Състояха се всички организационни въпроси за стартиране на дейността. Да, информираха ме, че е пристигнал докладът от г-н Искров за фактите, които те са установили относно състоянието и проблемите, които те са установили за Корпоративна търговска банка. Във вторник с представителите и на другите политически сили, най-вече със зам.-председателите, ще предложим дневен ред за седмицата. Безспорно темата за проблема с тази банка ще стои на вниманието на Народното събрание още през тази седмица.
- Депозирана ли е оставка на шефа на БНБ и управителния съвет?
- Към този момент няма такава депозирана оставка.
- Изненадахте ли се от широката подкрепа за вашата кандидатура?
- Това го отдавам на подхода на ГЕРБ и начина, по който ние подходихме за резултатите от тези избори в дух и тон на диалогичност, на търсене и обмен на мнение в различните политически сили да напипаме начина, по който сме длъжни да решим тежките проблеми, пред които е изправена държавата към момента. Благодарна съм на подкрепата и на народните представители на политическите сили, които заявиха, че ще останат опозиция в 43-ото Народно събрание.
- Вие водихте консултациите с другите политически сили. Г-н Борисов днес каза за три варианта за кабинет, виждате ли кабинет?
- Без значение кой е вариантът, сме длъжни да приложим всички усилия за съставяне на правителство. На второто разширено заседание на актива на ГЕРБ бяха чути доста мнения, ние съзнаваме отговорността. Съзнаваме, че само с първия мандат може да се състави правителство. Аз мисля, че кабинет ще има, без значение кой точно номер от възможните варианти ще бъде реализиран. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай