Бойко: Няма да има отпускане на колана (ОБЗОР)

Бойко: Няма да има отпускане на колана (ОБЗОР) | StandartNews.com

145 млн. лв. излишък до март, 1,3 млрд. приходи иска премиерът до Коледа

145 млн. лв. излишък в края на март отчете премиерът Бойко Борисов. Цифрите той съобщи по време на Общото събрание на Предприемачи ГЕРБ в НДК. Въпреки събрания излишък в бюджета премиерът бе категоричен, че отпускане на коланите няма да има. "Към март имаме 145 млн. излишък. От 2008 г. не е имало излишъци в бюджета. Разбира се, не се гласете да ги похарчим. Дадохме за Коледа добавки, ще дадем и за Великден, а и трябва да пълним дупката в бюджета. С над 820 млн. за тези три месеца са повече приходите в държавата, надяваме се към края на годината да минем 1,2-1,3 млрд. лв.", поясни Борисов. И обясни какви екипи от експерти в момента се борят с контрабандата: "Мисля, че сега намерихме правилната вакса относно борбата със сивата икономика, защото, за да има една схема за контрабанда, независимо дали е за захар, цигари, пиратки и т.н. ти трябва полицай, митничар, данъчен над тях. Сиреч една престъпна схема. И това генерира милиард и половина - два от сивата икономика". Заради това премиерът е взел нещата в свои ръце. "Направихме си екипчета, отделихме ги в отделна сграда. И сега съм ги разделил на бригади от данъчни, полицаи, прокурори, митничари по отделни теми. Тема "захар", "месо", "петрол", "цигари", обясни премиерът. И даде за пример как през януари, когато температурите бяха под нулата, се е вдигнала консумацията на бира.

"Огромни пари започнаха да излизат от всяка една сфера. Сега си мислят, че ще изкараме два-три месеца и ще се уморим. Но докато не стигнем над 1,3 млрд., няма спиране. И всяка сряда ще ги събирам при мен", категоричен бе още премиерът. Той посочи и проблемите пред бизнеса за работа у нас. "Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени", заяви премиерът. И обяви, че проблемът на бизнеса е съдебната система на първо място и сравни как в САЩ делата се решават бързо, а тук се точат с години. Такива забавяния, съчетани с някои други популистки действия, могат да объркат банковата система, допълни той и даде пример с КТБ: "Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на Закона, но решение на съда няма. Април ни бяха казали. През това време виждате какво се случва - за 1 евро се продават огромни компании, цесии". "Ако имаше синдик, когато банката бе обявена във фалит, това нямаше да се случи. Не се подвеждайте по Мая Манолова, това е популизъм, който ще създаде след това огромни проблеми. Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена, като с години се точат процесите. Не се подвеждайте", призова Борисов делегатите от Предприемачи ГЕРБ. "Четири години не дадох една банка да се срути в най-тежката финансова криза в света. Свърши кризата и те събориха банката", каза премиерът.

А след това продължи и по темата с "Южен поток": "Проектът за газопровод щеше да стане, но неговият малшанс бе, че попадна на кабинета на Орешарски, на тези лакомници, които решиха по един брутален начин да излъжат и руснаците, и европейците." "И едните, и другите не са лесни за лъгане", каза още министър-председателят и допълни: "Ние не сме направили нищо, за което да се чувстваме виновни, опитваме се да рехабилитираме всичко, което е разрушено, а целта на враговете на ГЕРБ е партията да я няма. Опитаха се да я сложат на дръвника".

Мъжете трябва да имаме опция за смяна на пола

Бойко Борисов, премиер

* За жената президент

Говорихме си с мъжете министри, че ако действително решим да направим жена президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. Пак да пишат една седмица какво съм имал предвид, да ми правят анализ на думите. Страшно обичам разни политолози, антрополози, социолози да коментират какво съм мислел, какво съм искал да кажа и как съм го казал. Обичам да ги гледам. Толкова са забавни и са с едни такива толкова умислени погледи, такива интелектуалци, все едно ние, другите, сме някакви тъпанари, а те са умниците на държавата. Ми да направят една партия и да се преборим, да видят лесно ли се печелят гласове, лесно ли хората се събират.

* За примера Румъния

Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона. Като казват - вижте в Румъния какво правят, в България това го правим - колко министри бяха арестувани, влачени, премиери дори. После се оказва, че всички са най-чисти. Не се подвеждайте по Румъния, ние трябва да гледаме както е в Германия и Холандия. Това са държави, където върховенството на закона е безапелационно. България е минала през това, на нас сега ни трябва малко спокойствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай