Борисов: През страната могат да минават 20-30 млрд. куб. м природен газ

Борисов: През страната могат да минават 20-30 млрд. куб. м природен газ | StandartNews.com

През страната могат да преминават 20-30 млрд. куб. метра природен газ. За тази цел трябва да се изпълнят газовите връзки с Гърция, Турция и Македония, а хранилището в Чирен да се разшири. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който бе официален гост на откриването на реконструираната компресорна станция „Ихтиман".

"Инвестициите, които правим за модернизирането на съществуващата газопреносна мрежа у нас, гарантират сигурността при преноса на природен газ през страната. В момента се изпълнява рехабилитация на четири от шестте компресорни станции по мрежата за транзитен пренос на газ през България за Турция, Гърция и Македония, като общата стойност на проекта за реконструкцията им е близо 104 млн. евро, в които е включено и изграждането на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати", обяви премиерът във Фейсбук, където публикува снимки от откриването на станцията.

"Проектът за обновената станция в Ихтиман, която тази сутрин пуснахме в експлоатация с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов, шарже д'афер Родерик Мур на Посолството на САЩ в София, заместник-държавния секретар по международната търговия на САЩ Кенет Хаят и представители на местния бизнес, е на стойност 17,7 млн. евро. След завършването на модернизацията компресорните станции у нас ще отговарят на най-високите европейски екологични изисквания, ще се повиши безопасността при ползването им, ще се намали рискът от аварии и ще се подсигурят необходимите параметри при предаване на природния газ на потребителите. Работим активно всичко, което е от значение за газопренасянето у нас, да бъде 100% държавно. Другата седмица започваме разширяването в Чирен, за което се говореше десетилетия, но не се правеше, а до края на 2016 г. обновяването на компресорните станции трябва да е приключило", посочва още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай