Борисов инициира лидерска среща за бежанците

Борисов инициира лидерска среща за бежанците | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов инициира регионална лидерска среща на Балканите в България, в която да се включат лидерите на Македония, Гърция, Сърбия и България. Нейната цел е да бъде обсъдено развитието на регионалната политика. Идеята изложи премиерът пред еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан преди честването на 40-тата годишнина от основаването на EPP - European People's Party в Люксембург.

Преди официалните честванията премиерът и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха ролята на обединена Европа за запазване на мира и стабилността в света.  

„ЕС гарантира мир и хуманност във времена на кризи. Съюзът показва как се пазят човешките права и се защитават основни ценности", отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че понякога решенията за проява на солидарност с хората, търсещи убежище, не са най-лесни за вземане, но са правилните, щом са съобразени със защитата на човешки живот.

Премиерът допълни още, че верният начин това да се случва е да има общовалидни правила и процедури на европейско равнище, които да правят най-безболезнен този процес.

По думите му, в настоящата мигрантска криза е необходимо европейските държави да проявяват солидарност с най-засегнатите страни, така както са го правили през цялото съществуване на Общността.

Преди президентски избори всички искат да се позиционират и да извлекат дивиденти, заяви Борисов

Нормално е преди президентски избори всички да се позиционират и да искат да извлекат дивиденти и понеже не носят отговорност за нищо – нито за финанси, бюджет, строителство, еврофондове, и затова им е лесно да говорят. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод на политическата ситуация в страната.

"Ние вече доста години сме с ЕНП и ГЕРБ, като партия, е преминала през какви ли не перипетии, мисля, че е имало много по-тежки времена", каза още премиерът.

Според него всяка формация ще иска да покаже на президентските избори след няколко месеца, че нейният кандидат е най-добрият.

България реагира бързо и адекватно на мигрантската криза

Премиерът каза още, че България реагира бързо и адекватно на мигрантската криза и всички видяха това, включително ЕК.

По думите му, страните от ЕС помагат с каквото могат с охраната на външните граници. „Все повече хора искат да дойдат в Европа, в най-уредената част на света става притегателен център", отбеляза той.

Министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба, посочи, че страните от ЕС помагат с охраната на външните граници. Все повече хора от много континенти искат да дойдат в Европа, която се е превърнала в притегателен център, тъй като е най-уредената и най-богата част на света, каза Борисов.

Преди юбилейния конгрес на ЕНП Борисов разговаря и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Министър-председателят информира председателя на ЕК за мерките, които българското правителство и държава предприемат за защита на границата във връзка с бежанския поток.

Двамата обсъдиха ситуацията в региона, като премиерът Борисов го запозна и с етапа на изграждане на преградното съоръжение.

По време на разговора министър-председателят посочи добрата организация на работа между българската армия и полиция във връзка със задържаната група мигранти, върнати в Гърция.

Юнкер е поздравил премиера и българската държава за навременната реакция и за извършването на една от най-бързите реадмисии в Европа.

По време на визитата си в Люксембург, Борисов е придружаван от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.

Заедно проведоха редица срещи с председателя на Европейската народна партия (ЕНП)Жозеф Дол, председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер и генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес

Представителите на ГЕРБ обсъдиха с ръководството на ЕНП политическата обстановка в Европа и в България, както и мерките, предприети за охрана на граничните ни райони.

Българските представители увериха Дол, Вебер и Лопес, че България разполага с най-съвременната техника за охрана на границата и се справя с мигрантския поток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай