Борд на старейшини ще пази държавната хазна

Фискален съвет ще следи за бюджетната дисциплина

Борд на старейшини ще пази държавната хазна | StandartNews.com

София. Борд на старейшини ще пази държавната хазна. Това ще стане с приемането на закон за фискален съвет, който е подготвен от Министерството на финансите. Предвижда се съветът да бъде от 5 души, които ще се избират от Народното събрание с мандат от 6 години. Това ще трябва да са хора с високи нравствени качества, които имат висше икономическо образование със степен "магистър" и поне 10 години опит в макроикономическия анализ или управлението на публичните финанси. Членовете на съвет ще може да са и чужденци, каквато е практиката в редица страни от ЕС.

Целта на закона е да създаде независим орган, който да контролира бюджетната политика и да изготвя анализи и съвети. Основната функция на съвета ще бъде да следи за спазване на правилата, заложени в Закона за публичните финанси - държавните разходи и държавният дълг да са под 40% от БВП на страната, а бюджетният дефицит на касова основа да е под 2% от БВП.

Съветът ще изготвя становища по прогнозите на министъра на финансите за ръста на икономиката, инвестициите и инфлацията. Ще дава становища и препоръки и към проектобюджетите. Становищата на старейшините няма да са задължителни, но ако не ги приеме, Министерски съвет ще трябва да даде писмени обяснения. Законът се приема и заради ангажиментите ни към ЕС, гласят мотивите.

Членовете на първия Фискален съвет трябва да бъдат избрани до 15 декември, а законът ще влезе в сила от 1 януари 2014 г. За членове на съвета не може да се избират хора, които през последните две години са били членове на орган на държавна власт, както и хора, които извършват политическа или друга дейност, която засяга независимостта им. Председателят на съвета ще взима заплата в размер на три средни заплати за обществения сектор. Към днешна дата това прави 2415 лв. на месец. Членовете на съвета ще взимат 90% от заплатата на председателя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай