Близнашки: Има рязко увеличение на изборни секции в Западна Европа

Близнашки: Има рязко увеличение на изборни секции в Западна Европа | StandartNews.com

София. Рязко са се увеличили изборните секции в Западна Европа. Подобно желание на българите зад граница да гласуват не се е случвало. Това заяви служебният премиер проф. Георги Близнашки в предаването "Панорама".

Съответствието между издадените лични карти и задгранични паспорти с избирателните списъци разбива един от основните митове на прехода за мъртвите души, обясни той и определи като огромен риск отделянето на 750 млн. лв. по две оперативни програми. Близнашки изтъкна, че дупката в бюджета е над милиард и 200 млн. лв.

"Става дума за прехвърляне на средства от други програми, от други направления и въобще ние буквално изтискваме бюджета. Служебното правителство подходи много смело и далновидно по тази тема ние поехме огромен риск да възобновим плащанията по двете спрени програми. Но смея да твърдя, че ние срещнахме разбиране от страна на ЕК, направен беше пробив и всичкото това се дължи на възстановеното доверие в отношенията с ЕК и буквално от последните дни вече имаме план за действие по спрените програми", каза Близнашки по повод спрените плащания от ЕК.

"Ще дойде проверка в средата на следващия месец и да се надяваме, че до края на октомври началото на ноември плащанията от страна на ЕК ще бъдат възстановени и това ще доведе до една стабилизиране на финансите на страна като цяло", коментира още той.

Помощ за пострадалите от бедствията

Очакваме от фонд „Солидарност" 300 млн. евро помощ за регионите, пострадали от бедствията, обяви служебният премиер.

„Хората не трябва да забравят нито за миг, че не са сами. Те губят вяра, това е разбираемо, защото тези бедствия действително идват като гръм от ясно небе. Струпаха се много тежки наводнения, много тежки са и последиците, които трябва да се преодоляват. Ние не сме изоставили никой, никого не сме забравили. Откакто съм министър-председател една от централните теми е проблема за природните бедствията. Всяка седмица се занимаваме с тези проблеми", допълни проф. Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай