ББЦ готви преврат на Бареков (ОБЗОР)

ББЦ готви преврат на Бареков (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Партията на Николай Бареков му готви преврат. Хората му ще предложат на лидера си да напусне формацията и да стане почетен председател. В същото време обаче преговорни групи между представители на "България без цензура" и Патриотичния фронт правят опити за голямо обединение между партиите от двете парламентарни групи БДЦ и ПФ. Целта е сформирането на нов политически субект, който да атакува местните избори, коментираха отлично информирани източници, близки до ББЦ. По думите им това е и причината за трусовете в коалицията "България без цензура" през последните седмици и изявленията на лидера на едноименната партия и евродепутат Николай Бареков. "Ако всичко върви по план и стиковаме позиции, обединението може да стане факт в средата на февруари", поясниха запознати с междупартийните совалки. И дадоха да се разбере, че "Бареков ще има други функции след легитимирането на съюза".

В понеделник евродепутатът съобщи в нарочно изявление, че подава оставка като председател на председателския съвет на Коалиция от партии "България без цензура". И че коалицията ББЦ вече не съществува, тъй като е приключила "с успешното представяне на парламентарните избори и излъчването на ПГ БДЦ". Бареков призова партньорите от коалицията за "нов коалиционен формат като опозиционен блок". "Напомням на всички мои приятели, че най-големият дефицит в държавата е дефицитът от опозиция", казва той. На фона на неговото изявление Любен Дилов-син отбеляза пред Дарик, че до края на февруари "Български демократичен център" трябва да заяви ясно продължава ли да съществува и в какъв състав. "Това е и времето, през което "България без цензура" трябва да реши дали става предсказуем политически субект или продължава да бъде телевизионно предаване, което зависи от настроенията на своя водещ Николай Бареков", заяви Дилов. Точно той преди ден беше избран за говорител на БДЦ. А съобщението за това дойде след заседание на коалиционния съвет на БДЦ. Вчера Дилов отбеляза, че ако "не бил сработил планът" да се разделят с ВМРО и не са били "минирани тогава доста добре вървящите преговори с Патриотичния фронт", сега в парламента е щяло да има една много сериозна обща парламентарна група.
В съобщението от съвета на БДЦ се казва: "Ние не оспорваме правото на г-н Бареков на лично мнение, просто той не говори от наше име".

Пак там се анонсира свикването през февруари на "общ делегатски форум на партиите, съставляващи Коалицията БДЦ". Въпросното съобщение бе последвано от реакции на структури на ББЦ в страната, които заявиха подкрепата си за Николай Бареков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай