Бъчварова за писмото на посланиците от ЕС: Това е тревожен сигнал

Бъчварова за писмото на посланиците от ЕС: Това е тревожен сигнал | StandartNews.com

София. Позицията на европейските дипломати е "тревожен сигнал, защото проблемите, които съществуват се виждат и от вън". Това заяви вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова пред бТВ относно писмото на 7-те посланика от ЕС и предстоящия доклад по механизма за сътрудничество и проверка.

Вчера седем посланика на страни от Европейския съюз подписаха общо писмо, в което призовават за реформи в съдебната система и заявяват, че България ще има тяхната подкрепа, ако започне реформите.

Бъчварова очаква критичен доклад от Европейската комисия в началото на следващата година.

"От доклада очакваме една констатация за случилото се в страната през последната година. Тези констатации едва ли ще бъдат ласкави и позитивни", каза вицепремиерът, но изтъкна, че последната година е била година на политическа нестабилност, а в момента правителството предприема важни стъпки по отношение на реформата в системата на правосъдието. Тя отказа да дава оценки на независимата съдебна власт и каза, че писмото на посланиците е било насочено към Висшия съдебен съвет.

Вицепремиерът критикува партньорите на ГЕРБ в управлението, че се държат като опозиция, но заяви, че няма да се водят нови коалиционни разговори с ДПС. Все пак тя остави отворен въпроса дали ГЕРБ биха останали на всяка цена в управлението, включително с подкрепата на Движението.

"Ние няма да провеждаме нови коалиционни разговори, но всичко ще зависи ситуацията, в която съществуваме. Конституционно има много възможности пред управлението", каза Бъчварова, попитана дали ГЕРБ ще останат на всяка цена във властта, дори с подкрепа от страна на Движението, ако някой коалиционен партньор ги напусне. "Отговорът на този въпрос ще бъде в политиките и решенията, които трябва да вземем. Защото залогът за това да има правителство е изключително висок – той е спокойствието на гражданите и усещането на инвеститорите", допълни Бъчварова.

"Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция", каза вицепремиерът в коментар за реакциите на Реформаторския блок на приемането на пенсионните промени, свързани с вноските от универсалните фондове. "Трудно успяваме да влезем в един общ режим на работа с партиите, които не са били в управлението. Още имат рефлекс да се държат като опозиция", допълни тя. Според Бъчварова твърденията за национализация на вноските са били пресилени и няма криза в управлението, а има проблем в коалицията. По думите й ще бъде интересно какво ще предприемат на Реформаторите, защото те трудно взимали решения вътре в собствената си формация.

За подкрепата, която ГЕРБ получи от ДПС при гласуването на пенсионните промени, вицепремиерът каза, че това е партия, която представлява значителна част българите и има право да е солидарна с едно или друго решение. "Това не значи коалиция с ДПС", каза тя и подчерта, че "коалицията анти-ГЕРБ, която изживяхме при предния мандат, не бихме искали да я повторим".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай