Бъчварова: Планът за административна реформа на МВР е почти готов

Бъчварова: Планът за административна реформа на МВР е почти готов | StandartNews.com

Планът за административна реформа на МВР е почти готов. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. "Работим по такъв план, той е почти готов. На всеки един етап го съгласувам с министъра на финансите Владислав Горанов. Надявам се в следващия един месец, да речем, да ви бъдат представени всички мерки. Някои от тях са внесени като предложение за промяна в Закона за МВР. Останалите, които са свързани с функционалното преструктуриране предстоят да бъдат финализирани", обясни тя, цитирана от "Фокус".

Целта е да се направи оптимално разпределение на състава на МВР, така че да се подсилят полицейските функции, да се ограничи ненужната администрация, да се раздели функционирането на отделните дейности, каза Бъчварова. "Обърнали сте внимание колко много дейности има в МВР, такива, които са свързани с предоставяне на услуги на гражданите, с пожарната безопасност, охраната на границата, полицейските органи. Надявам се ще успеем да направим една много по-стегната структура на министерството и много по-добре работеща", допълни тя.

На въпрос дали ще бъдат изплатени 20-те млн. лв. обезщетения на служители в МВР, министърът уточни, че това не са пари на ръководеното от нея министерство. "Това са пари, които по закон се дължат на служителите на МВР по решения, които са взимани години назад. В резултат на тези решения служителите са встъпвали в договорни отношения с МВР. Големият проблем е дали държавата може да наруши ангажимента си", посочи тя. "Моето мнение е, че със задна дата не може да променяме този регламент, затова това търсенето на баланс между оптимизирането на структурите и разходите за заплата и последващите дължими плащания за компенсация трябва да бъдат добре балансирани. Това няма да стане в рамките на една година, а вероятно няколко години", добави Бъчварова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай