Австрийският премиер: Браво на България за опазването на външната граница

Курц ни подкрепи за Шенген и за балканската инициатива

Австрийският премиер: Браво на България за опазването на външната граница | StandartNews.com

Бойко Борисов и австрийският канцлер Себастиан Курц разговаряха в резиденция "Бояна". Те обсъдиха сътрудничеството между България и Австрия както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз. Акцент в разговорите беше приемствеността в темите на Българското и Австрийското председателства на Съвета на ЕС.

След срещата двамата премиери дадоха брифинг.

"Няма държава в Европа, която е инвестирала толкова усилия по опазването на външните граници", заяви Себастиан Курц.

„От години работим много добре с г-н Борисов. Радвам се, че имахме възможност да постигнем добри резултати. Благодаря за силното представяне на България по време на председателството на ЕС. Имаме много подобно отношение към важните за ЕС въпроси и ще използваме председателството да направим Европа по-силна, да работи повече по големите въпроси, а малките да остави на отделните държави", заяви Курц.

По думите му са на едно мнение, че най-сериозната област е сигурността. „Там е необходима съвместна работа по отношение на спирането на миграцията. Благодаря на България, че с такава настойчивост се наложи да се спре мигрантската вълна до голяма степен. Важно е за всички нас, държавите от Западните Балкани да бъдат подкрепени по пътя си към Европа. Това е в интерес на държавите около тях. Радваме се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в шенгенското пространство", каза още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай