Железният професор

Железният професор | StandartNews.com

При преподавателя по международно частно право Николай Натов преписвачите нямат шанс

Във форумите в интернет той е в категорията "любими преподаватели по правни науки". Въпреки че като легенда сред студентите се разпространява, че пише двойки на поразия и е оставял на поправителен цял един курс във Велико Търново. Наистина задължителният му изпит по международно частно право по всеобща оценка се оказва "непревземаема крепост", но само за студентите, които не залягат над книгите. Името му е символ на принципност и пословична твърдост, а думата "ходатайство" е непозната за него. При преподавателя по международно частно право професор Николай Натов преписвачите нямат никакъв шанс. Той е не само строг, но справедлив и добронамерен. Описват го като ерудит и професионалист, който не просто се изправя пред катедрата, за да си изчете лекцията, но дава примери от практиката и изслушва. "Просто му пука за нас", казва негова студентка. Преди пет години дори успял да уреди като форма на изнесено обучение осем дни в Китен в базата на СУ студенти изцяло за сметка на учебното заведение.

Сред юридическата гилдия името му е символ на авторитет. Не случайно докторът по европейско и международно право Чавдар Стоянов обобщи пред "Стандарт" мнението на преобладаващата част от колегите си - "модерно мислещ, даващ път на младите и търсещ приемственост в науката".

Натов е един от най-добрите специалисти по международно частно право, с множество публикации в реномирани наши и чуждестранни издания.

Професорът оглави катедрата по мждународно право и международни отношения на Юридически факултет на СУ в най-тежкия й момент, когато беше пред закриване. До ден днешен я ръководи успешно, преодолявайки различията между колегите си и съхранявайки традициите й. Стабилизацията доведе и до успокояване на отношенията сред правистите, които през 2010 г. бяха в епицентъра на редица мощни медийни скандали.

Професорът е истински полиглот. Владее отлично писмено и говоримо английски, руски и полски език - писмено и говоримо, разбира френски, а с немския се справя с помощта на речник.

Много малко хора обаче знаят, че професор Натов е отличен каратист. За спортните му умения с респект разказват приятели от студентските му години, с които тренира и е съхранил отлични отношения и до днес. Вероятно на спорта дължи и мъжкарското си излъчване, заради което студентките го определят като най-привлекателния и добре поддържан мъж на средна възраст, който някога са виждали. Внимание, студентки, професорът е семеен, има и син. А хубавата книга, киното, театърът, както и разходките сред природата го зареждат с енергия и освобождават напрежението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай